Dr. Weston Price clevelandi fogorvos szerint három fő tényező áll a fogszuvasodás mögött:
az ásványi anyagok, a zsírban oldódó vitaminok (A, D, E és K), valamint a tápanyagok hiánya.
Nemcsak azzal kell körültekintően foglalkoznunk, hogy bevigyük ezeket a táplálékkal, hanem azzal is, mik zavarják meg a felszívódásukat.
Minden, amit a szánkba veszünk, hatással van fogaink egészségére. A túl sok cukor és feldolgozott élelmiszer csak ront a problémán
– mondja Dr. Price.
Az A-, D-, E- és K-vitaminokban gazdag élelmiszerek szerves részét képzik a száj egészségének. Javasolt továbbá a kalciumban és magnéziumban gazdag ételek fogyasztása is.
A-vitamin van a májban, a halban, a tojásban, a hüvelyesekben és a sárgarépában,
D- vitamin a májban, a tojásban, a tejben és a teljes kiőrlésű gabonákban, E-vitamin pedig az olajos magvakban, a leveles zöldségekben, mint a spenót, az avokádóban, a spárgában, a brokkoliban, a kiviben és a mangóban.
A legjobb K-vitamin-források a kelkáposzta, a spenót, a szárított gyógynövények, a szilva, a karalábé, a fehérrépa zöldje, a kelbimbó és a mángold.
Persze a fogmosás és a fogselyem használata is fontos, ám nem szabad kifelejteni az egyenletből a táplálkozást. Még akkor is, ha olyan zöldségeket kell megennünk, amiket egyébként ki nem állhatunk.