Főleg az ünnepi időszakban kézenfekvő alapanyag a narancs és a szegfűszeg
vagy a fahéj és a csillagánizs.
Nyomkodjuk bele a szegfűszegeket egy meghatározott minta alapján a narancsba, kössünk rá szalagot, akasszuk fel a csillárra vagy az ablakba, és élvezzük a kellemes illatot.
A következő megoldás a természetes, esszenciális illóolajok használata. Igen, ezekkel is lehet főzni. Gondoljunk a bazsalikom-, a szegfűszeg-, a koriander-, a menta- vagy a citromfű-illóolajra. Persze használatukra körültekintően oda kell figyelni!
Az illóolaj egyébként egy természetes szagtalanító. Feltölti a lakást kellemes illattal, és frissíti a levegőt.
Szódabikarbónát általában főzéshez és takarításhoz használunk. Egyébként tökéletes a szagok elfedésére is, noha nincs jó illata. Töltsünk fel egy szórófejes palackot vízzel, és tegyünk bele 1 evőkanál szódabikarbónát. Használjuk légfrissítő helyett.
A következő az egyik kedvencünk: a kávé.
Eltekintve attól, hogy reggel ettől várjuk az éberséget és az energiát, házi illatosítóként is működik. Helyezzünk egy tál frissen őrölt kávét a kellemetlen szagú helyiségbe, és győződjünk meg erejéről a saját szemünkkel.
Az ecet tisztítja a legjobban a levegőt. Öntsünk egy kicsit belőle egy csészébe, és tegyük az érintett területre – például a kuka mellé. Fertőtleníti a levegőt, legyőzi a baktériumokat.