A mézhamisításnak rengeteg formája van. A legjellemzőbb, hogy mesterségesen hozzáadott enzimekkel lebontják a különböző cukrokat, ebből állítanak elő egy folyékony szirupot.
Általában ezzel az eleggyel keverik a valódi mézet. Ránézésre nem lehet megmondani a hamisságot.
Mindenképp közvetlenül termelőtől vásároljunk, ám még így is érdemes leellenőrizni a minőséget.
Ennek egyik formája a buborékteszt. Meg kell fordítani az üveget, és megnézni, hogy a buborék mennyi idő alatt ér fel. Ha túl gyorsan, akkor hamis mézzel van dolgunk.
Vagy kipróbálhatjuk a víztesztet is:
tegyünk egy evőkanál mézet egy edény aljára, öntsünk rá vizet, és lögyböljük néhány percig. Ha a méz összekeveredik a vízzel, akkor hamis. A valódi méznek az edény alján kell maradnia.
A hiedelemmel ellentétben a kristályosodás a méz természetes folyamata. Megindulásának ideje, a tempó és a kristályok mérete a fajtától függően változik.
Nézze meg a videón a méz víztesztjét!