Kíváncsi, hogyan tesztelheti a méz valódiságát?
![méz](https://cdn.origo.hu/2023/12/fanQe33hSLqCLQnfz_9DNDdPfLc2lYqg6JuYqZFjbBk/fill/1347/758/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2QyNDFhNWQ2MGIyMzRlZjZhNjM0NzU4NGUyYzFlNjQy.webp)
A mézhamisításnak rengeteg formája van. A legjellemzőbb, hogy mesterségesen hozzáadott enzimekkel lebontják a különböző cukrokat, ebből állítanak elő egy folyékony szirupot.
Általában ezzel az eleggyel keverik a valódi mézet. Ránézésre nem lehet megmondani a hamisságot.
Mindenképp közvetlenül termelőtől vásároljunk, ám még így is érdemes leellenőrizni a minőséget.
Ennek egyik formája a buborékteszt. Meg kell fordítani az üveget, és megnézni, hogy a buborék mennyi idő alatt ér fel. Ha túl gyorsan, akkor hamis mézzel van dolgunk.
Vagy kipróbálhatjuk a víztesztet is:
tegyünk egy evőkanál mézet egy edény aljára, öntsünk rá vizet, és lögyböljük néhány percig. Ha a méz összekeveredik a vízzel, akkor hamis. A valódi méznek az edény alján kell maradnia.
A hiedelemmel ellentétben a kristályosodás a méz természetes folyamata. Megindulásának ideje, a tempó és a kristályok mérete a fajtától függően változik.
Nézze meg a videón a méz víztesztjét!