Az articsóka Észak-Afrikában őshonos, és egy igazi csodanövény: erősíti az immunrendszert, csökkenti a koleszterinszintet, méregtelenít, illetve segít a máj egészségének fenntartásában,
és az emésztési problémák leküzdésében.
Az articsóka legfinomabb része a szíve, amelyhez a kemény burkon át vezet az út. Először mossuk meg a növényt, szedjük le a leveleit,
majd egy fél citrommal kenjük be a felületét, hogy ne barnuljon meg.
Vágjunk le legalább 2 centimétert a tetejéből, törjük le a szárát, utána vágjuk le a levelek maradékát. Egy kanál segítségével szedjük ki a belső szőrös, ehetetlen részt, végül tegyük a zöldséget néhány percig citromos vízbe.
Amennyiben elakadnánk, nézzük meg a videót:
Mivel az articsóka rostban, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag (tartalmaz C-, B6-, B12-, A- és D-vitamint, cinket, nátriumot, káliumot, mangánt, foszfort, vasat és kalciumot), érdemes beépíteni az étrendünkbe.
Kezdjük is mindjárt ezzel a szuper könnyű recepttel!
Hozzávalók:
Elkészítés:
Pirítsuk meg a fokhagymát és a pirospaprika-pelyhet egy evőkanál olívaolajon.
Adjuk hozzá a spenótot és az articsókát. Pirítsuk néhány percig.
Keverjük hozzá a krémsajtot, a tejfölt, a mozzarella felét és a parmezán sajtot. Sózzuk és borsozzuk.
Amint a sajt elolvadt, és a keverék összeállt, vegyük le a tűzről.
Vágjuk le a cipó tetejét, majd vágjuk ki a belsejét is. Ez utóbbit kockázzuk fel, és tegyük félre.
Vágjuk be egy centiméter hosszan a cipó oldalát, tegyük egy sütőpapírral kibélelt tepsire a cipókockákkal együtt, azután kanalazzuk bele a cipótálba a spenótos keveréket.
Szórjuk meg a maradék mozzarellával, és tegyük rá a levágott tetejét.
A kockákat locsoljuk meg a maradék olívaolajjal, és süssük az egészet 15-20 percig 190 fokon.