Derek Stewart, a skót James Hutton Intézet professzora elmagyarázta, hogy a burgonya vitaminokkal és ásványi anyagokkal van tele.
Sok C-, B6- és B9-vitamint tartalmaz,
emellett karotinoidokban, polifenolokban és élelmi rostokban is gazdag.
Újra kell értékelni a burgonyában található tápanyagokat és hasznos vegyi anyagokat
– mondta Stewart és a társa, Dr. Taylor.
A Stewart-Taylor-jelentés megtámadta az általános feltételezést, miszerint a burgonya kevésbé minőségi tápanyagforrás,
pedig a gumók ugyanolyan vitaminokat és tápanyagokat tartalmaznak, mint a széles körben elismert gyümölcsök és leveles zöldségek.
„A fent ismertetett információkból látszik, hogy a burgonya az egészséges étrend fontos része, és a tápanyagok megfelelő forrásának kell tekinteni" – mondja a páros.
A „Burgonya – Az emberi táplálkozás alapja és egészségügyi előnyei" című jelentést a Agricultural and Horticulture Development Board (AHDB) finanszírozta.