A haiti konyha a francia, a spanyol és az afrikai főzési módszereket ötvözi. A növények és a pörköltek rendkívül népszerűek az országban. Általában kecskét, marhát, halat, csirkét esznek burgonyával, káposztával, paradicsommal és paprikával, ám népszerűek a savanyított zöldségek is.
Előételnek például burgonya- (Pomdete) vagy avokádósaláta (Zaboka) kerül az asztalra.
A Bouyon egy hús és zöldségalapú leves, a Soup Joumou pedig töklevest jelent.
A Bef Salé szárított és sült marhahús,
a Boeuf á la Haïtienne marhahús paradicsommal és paprikával, a Griots pedig sült sertéskockákat takar. A Krevet garnélarák, a Lambi főtt kagyló, míg a Diri ak Pwa vörös bab és rizs, a Makaroni Gratinen pedig sajt és tészta.
Ami a desszerteket és az italokat illeti: a Diri Olé rizspuding, a Kok Graje kókuszcukorka, a Godrin erjesztett ananászital, a Ji Chadek pedig grapefruitlé.
Híres fogásuk még a Mayi Moulen ak Zepina is, egy kukoricalisztes, spenótos, kásaszerű étel, amelyet avokádóval tálalnak.
Az avokádóban számos létfontosságú ásványi anyag van: kálium, magnézium, foszfor, kalcium, vas, réz és mangán. Telítetlen zsírsavjai jótékony hatással vannak a szívre, az erekre, és csökkentik a rossz koleszterinszintet.
És ez még nem minden!
C-, D-, K-, E- és B-vitamint is tartalmaz, illetve fáradtság és depresszió ellen is kiváló.
Hasonlóan egészséges a spenót is: rengeteg vitamin és ásványi anyag található meg benne, mint az A-, E-, B1-, B2- és C-vitamin, a mangán, a réz, a cink, a szelén, a kalcium, a foszfor és az Ómega-3 zsírsavak.
Készítse hát el a haiti emberek egyik kedvenc fogását, a Mayi Moulen ak Zepinát!
Hozzávalók:
Elkészítés:
Melegítse fel az olajat a serpenyőben.
Adja hozzá az apróra szeletelt paradicsomot, a fokhagymaport, a kakukkfűleveleket, a petrezselyemzöldet, az őrölt borsot és az apróra vágott hagymát.
Közepes lángon keverje hozzá a paradicsompürét, az apróra vágott spenótot és a vizet. Forralja fel.
Adja hozzá a kukoricalisztet, majd ha elkeverte, a sajtot is.
Vegye a legkisebbre a lángot, adja hozzá a vajat, és folyamatos keverés mellett főzze még 20-25 percig.
Tálalja avokádószeletekkel.