A legtöbb tanulmány megállapította, hogy a kávé nem káros az egészségre –
mindaddig, amíg túlzásba nem visszük a fogyasztását.
Több mint hat kávé naponta azért már összefüggésbe hozható a szívbetegségek, a stroke és a 2-es típusú cukorbetegség kockázatával.
A lényeg: nem kell lemondanunk a kávéról, elég ha figyelünk a mértékletességre.
Ám vannak kávéfogyasztók, akik kellemetlen tüneteket tapasztalnak, mint a gyomorproblémák vagy a remegés. Mi lehet ennek az oka?
Mindannyiónk teste és szervezete más, ami azt jelenti, hogy mindenki máshogy bontja le a koffeint. Tehát vannak, akik ebéd után még megisznak akár két csésze kávét is, este mégis vígan alszanak, míg másoknak már a reggeli kávé is sok.
Addig nem lehet tudni, hogyan reagál a test a kávéra, míg ki nem próbáljuk.
Ha pedig jelentkezik a remegés, az álmatlanság, a gyomorproblémák, esetleg azt érezzük, hogy kiugrik a szívünk, tudjuk mit kell tenni: kevesebb koffeint kell bevinni.
A koffeinnek számos fiziológiai hatása van. Az egyik, hogy stimulálja a szimpatikus idegrendszert, hogy adrenalint termeljen
– mondja Tamar Samuels táplálkozási szakértő.
Az adrenalin megnöveli a vérnyomást, a pulzusszámot, a légzés sebességét, amelyek hozzájárulnak a kellemetlen izgalmi állapothoz.
Minél magasabb a kávé koffeintartalma, annál valószínűbb, hogy ezeket a tüneteket tapasztaljuk.
A gyomorproblémák hátterében bizony a savtartalom áll.
Amennyiben gyulladás van a nyelőcsőben vagy a gyomorban, különösen érzékenyen reagálhatunk a magasabb savtartalmú italokra, mint a kávé. Ez égő érzést okozhat az érzékeny szövetek esetén
– mondja Samuels.
Az egyik tanulmány megállapította, hogy az eszpresszó, a francia pörkölésű és egyéb sötét pörkölésű kávék kevésbé irritálják a gyomrot, mert a pörkölés során N-metil-piridinium keletkezik, amely gátolja a gyomorsavtermelést.
Egyáltalán nem mindegy, hogyan isszuk a kávét. Például, ha sok tejet öntünk hozzá, az növeli a savasságot.
A cukor, a vaj, az MCT-olaj hozzáadása is jól hangzik, sőt az MCT fokozza az anyagcserét, ám emésztési zavarokat is okozhat.
A cukor pedig hozzájárul a súlygyarapodáshoz és a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásához.
Abban az esetben, ha nem tapasztalunk semmilyen rendellenes hatást a testünkben a kávénak köszönhetően, akkor megnyugodhatunk. Ám amennyiben igen, és lecserélnénk a kávét valami másra, bátran tegyük meg.
Számos más ital van még, amely szintén élékítő hatással bír, természetes és jólesik a fogyasztása.
1. Matcha tea
A matcha porrá őrölt tealevelekből készült tea. Már két kanál is elég belőle, hogy energiától duzzadóan induljon a reggel.
Ráadásul: lassan szívódik fel,
ezért hosszú ideig élvezhetjük a hatását. Emellett antioxidánsokban gazdag, és még az immunrendszert is erősíti.
2. Zöld turmix
A turmixok eléggé elterjedtek az utóbbi időben. Bár nem is csoda, hiszen fogyasztásuk erősen ajánlott. Persze ebben az esetben sem mindegy, mi kerül a poharunkba. Azok, akik egyébként utálják a zöldségeket, a turmix egy jó alternatíva lehet: egy kis saláta néhány darab kivivel, és voilá!
A zöld leveles zöldségek tele vannak vitaminokkal és ásványi anyagokkal.
Ilyen a spenót, a brokkoli, a petrezselyem és a zellerszár.
A legjobb a zöld turmixokban, hogy az ízlésünkhöz igazíthatjuk őket.
3. Kókuszvíz
Hidratál és energetizál, önmagában és más italokhoz keverve is ihatjuk. Természetes cukortartalma miatt naponta csak egy pohár fogyasztása ajánlott.