Cöliákia, cukorbetegség, vérszegénység, lisztérzékenység, laktózérzékenység, teljes tejtilalom, mogyoróallergia és itt még nincs vége a felsorolásnak. Mona élete 2012-ben változott meg, amikor diagnosztizálták nála a cukorbetegséget és a cöliákiát. Így kezdődött. Utána jött a többi probléma.
De ő nem hajtott fejet, és nem hódolt be, hanem felvette a kesztyűt:
ma már teljesen mindenmentesen él, és annak szenteli a hétköznapjait, hogy másoknak is segítsen. Mert bizony van élet a búzaliszten túl!
Manapság már rendkívül sok alternatíva létezik a búzaliszt kiváltására. A diétám kezdetén, vagyis 7 éve negyedennyi nem volt. Azóta nagyon szépen kiépült a piac ezen a téren. A búzaliszt helyettesítésére használhatunk kész lisztkeverékeket vagy más alternatív liszteket, mint a köles, a kókusz, a hajdina, a kukorica, a rizs és még sorolhatnám. A lisztek mellé érdemes rostokat használni, hogy a tésztánknak jó legyen az állaga
– mondja Kiss Mona speciális gasztroblogger, táplálkozási tanácsadó, író.
„Ezek a lisztek teljesen másképp viselkednek, mint a búzaliszt. Nincs benne az a ruganyosság, rugalmasság, mert ugye hiányzik belőle a glutén, ami azt adja. Ezt helyettesíthetjük például útifűmaghéjjal, vagy más sikérhelyettesítővel,
hogy megfelelő állagú legyen a tésztánk sütéskor."
Ám ez még nem minden. Ahhoz, hogy boldogulni tudjunk a mentes életben, néhány dolgot még érdemes tisztázni a lisztekkel kapcsolatban. Például, hogy melyikből a legjobb a kenyér vagy a piskóta.
Én mindig azt mondom, hogy egyénileg kell kitapasztalni, hogy kinek melyik ízlik a legjobban. De tény és való, hogy egy sima rizslisztes piskóta kenterbe veri a búzaliszteset!
„Emellett azonban a zablisztből is nagyon finom a piskóta, ezért szeretik előszeretettel használni azok az életmódváltók is, akik elsősorban fogyni akarnak. Én szívesen használok például barna rizslisztet kenyerekhez, süteményekhez, ehhez pedig általában köleslisztet és tápiókakeményítőt szoktam keverni.
Az alternatív liszteket érdemes keverni, már csak azért is, mert néhányuknak, mint például a kölesnek, elég jellegzetes az ízük."
A glutént sikeresen kizártuk az étrendből, de mi van azokkal, akik cukorbetegségben vagy inzulinrezisztenciában is szenvednek még a glutén okozta problémák mellett?
„A lisztkeverékeknek, a kukorica vagy rizslisztnek magas a szénhidráttartalma, nagyjából megegyezik a búzalisztével. Tehát, aki azt hiszi, hogy a gluténmentes lisztek fogyókúrásak, az téved.
Bár már megjelentek a piacon a lassú felszívódású, gluténmentes lisztek, amelyek beilleszthetők a cukorbetegek és az inzulinrezisztensek diétájába egyaránt.
Emellett léteznek már nagyon jó céllisztek, amelyek például pizza, linzer vagy piskóta elkészítéséhez ajánlottak. Ezek nagyban megkönnyítik egy háziasszony életét. Ennek ellenére én például nagyon szeretem a különböző liszteket (például barna rizs, köles, tápióka) keverni. Emlékszem, a diétám elején is mennyit kevergettem. Akkor ismertem meg ezeket a liszteket, tanultam velük sütni-főzni"
– emlékszik vissza Mona.
Az internet és néhány helyen már a boltok polcai is tele vannak lisztkeverékekkel, amelyek jócskán megkönnyítik a diétázók életét. Mona elmondja, hogy a kezdő diétázóknak mindenképp ezeket ajánlja, mert nincs velük külön gond. Ráadásul az interneten rengeteg recept van, amelyek a kezdők segítségére lehetnek.
Aztán idővel, ha mar belejött a sütögetésbe, az alternatív lisztek felé is lehet kacsingatni. Jó élmény egyébként, ahogy a sütőből olyan finomságot varázsolunk elő, aminek a lisztjeit mi kevertük össze.
Megnéztük, hogyan cseréljük le a lisztet, ha gluténérzékenyek vagyunk, illetve mit kell tennünk, ha ehhez még párosul a cukorprobléma is. Most pedig arról lesz szó, hogyan birkózzunk meg a tejtermékek, a tojás vagy az élesztő elhagyásával.
„Vannak olyan lisztkeverékek, amelyek élesztőmentesen is működnek, így aki nem fogyaszthatja, ugyanúgy tud finom kenyeret enni. A tejtermékeket is ki lehet váltani, hisz számos tejhelyettesítő alternatíva kapható már.
Tudjuk helyettesíteni a tejet, a vajat, a túrót, a mascarponét, a joghurtot, a sajtokat.
Tojáshelyettesítő is van már, tehát akár egy rántottát kíván valaki, akár egy piskótát tojásmentesen, az is megoldható.
A gyártók egyre több termékkel jönnek elő, így annak, aki ételallergiás, már tényleg nem kell lemondania dolgokról. A másik: legyünk kreatívak, merjünk idővel egyedül kísérletezni a konyhában, hisz óriási örömet tud okozni egy-egy jól sikerült sütemény vagy étel.
Próbálja ki a következő mindenmentes kenyérreceptet Mona konyhájából!
Hozzávalók:
Elkészítés:
A száraz alapanyagokat egy tálban elkeverjük, majd hozzáadjuk a nedves alapanyagokat, és jó alaposan összedolgozzuk.
Körülbelül 10 percet pihentetjük, majd köleslisztes lapon formázzuk.
Sütőpapíros tepsire tesszük, vékonyan olajjal lekenjük, majd bevagdossuk.
180 fokra előmelegített sütőben körülbelül 45-50 perc alatt megsütjük.
Hagyjuk teljesen kihűlni, majd fogyaszthatjuk.