A seattle-i kávégyártócég, az Atomo Coffee megalkotta az első kávémentes kávét. Az általuk molekuláris kávénak nevezett italt
az őrölt kávéhoz hasonló anyagból főzték le,
amelyet az Atomo élelmiszerkutatója, Jarret Stopforth fejlesztett ki a kávéban lévő aroma- és ízvegyületek azonosításával és természetes kinyerésével.
Az egyik fontos oka a molekuláris kávé feltalálásának a fenntarthatóság: az éghajlatváltozás, a kávécserjéket fenyegető aszály szerte a világon és az egyre növekvő kávéigény.
A másik pedig: az új kávé nem fenyeget azzal, hogy plusz kalóriát viszünk be a szervezetünkbe.
Kevesebb keserű ízanyagot tartalmaz, így nem szükséges sem tej, sem tejszín, sem cukor hozzáadása.
Szeretem a kávét, de mindig tejszínnel és cukorral ittam, hogy elfedjem a keserű ízt. Ám a kávé ízének és aromájának replikálásával egy jobb ízű kávét terveztünk
– mondja Jarret Stopforth.
A Washington Egyetem hallgatói kóstolták először a kávémentes kávét, és 70%-uk előnyben részesítette a hagyományossal szemben. Az Atomo az év végéig szeretné kereskedelmi forgalomba hozni találmányát. Valóban ez lehet a kávézás jövője?