A ratatouille (ratatui) egy padlizsánból és más zöldségekből készült francia egytálétel, amely a magyar lecsóval rokon. Ezért szokták mediterrán vagy francia lecsónak is hívni.
Leginkább Dél-Franciaország egyik történelmi régiójában, Provence-ban, különösen Nizzában készítik.
Noha a magyar lecsónak elmaradhatatlan fő alapanyaga a paprika, a francia változatba padlizsán vagy cukkini kerül. Persze fontos a lecsóalap is, amely egy kis paprikából, paradicsomból, vöröshagymából és fokhagymából áll.
Szívesen ízesítik különböző friss fűszerekkel, mint a petrezselyem, a kakukkfű vagy a bazsalikom.
Itthon általában egy kis szalonnát is teszünk a lecsóhoz, de ezzel ellentétben a ratatouille nem tartalmaz szalonnát. Persze számos elkészítési módja létezik már, hiszen akár bab is kerülhet az alapanyagok közé.
Próbálja ki a következő receptet!
Hozzávalók:
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 200 fokra.
Egy serpenyőben melegítsük fel az olajat, és pirítsuk meg a hagymát.
Adjuk hozzá a fokhagymát és a kakukkfűlevél 2/3-át. Pirítsuk 1 percig.
Adjuk hozzá a paradicsompürét, a balzsamecetet és a cukrot. Forraljuk fel, és hagyjuk rotyogni 5 percig.
Öntsük hozzá a babot, sózzuk, borsozzuk ízlés szerint, majd öntsük az egészet egy hőálló edénybe.
Vágjuk a padlizsánt, a cukkinit és a paradicsomot 5 milliméter vékony szeletekre, és tegyük egymás tetejére az edényben – rétegezve.
Fűszerezzük ízlés szerint, szórjuk meg a maradék kakukkfűvel, és locsoljuk meg egy kis olajjal.
Fedjük le alufóliával, és süssük 40 percig.
Ha letelt az idő, vegyük ki a sütőből, locsoljunk rá még egy kis olajat, és fedetlenül tegyük vissza 15-20 percre.
Tálaljuk zöld salátával.