Az alapítók a nemzetközi gasztronómiai szintér sokszínűségének előmozdítási szándékával hozták létre 18 kategóriában az új díjat.
A kategóriák között van egyebek között a legjobb éttermi specialitás,
a legeredetibb konyha, a leghangulatosabb étterem, a legjobb térképen nem jelzett desztináció vagy a legjobb új étterem és a csúcsdíj, a legjobb étterem díja.
A százfős zsűribe 50-50 férfit és nőt hívtak meg: a világ legjobb séfjeit és gasztronómiai újságíróit, köztük Elena Arzakot, Alex Atalát, Massimo Botturát, David Changot vagy René Redzepit. Idén a világ 26 országában Ausztráliától Zimbabwéig díjaztak éttermeket.
A Fokvárostól 150 kilométerre, az Atlanti-óceán partján fekvő Paternoster falu strandján lévő Wolfgat nyerte el a legjobb térképen nem jelzett desztináció díját is.
Az étterem egyszerre csupán 20 vendéget képes fogadni. A 38 éves Kobus Van der Merwe séf vezette konyha erőssége, hogy
a térség legfrissebb termékeit,
főként tengeri halakat, kagylókat, hínárt és a tengerparti dűnéken növő fűszervényeket használja fel az ételekhez.
Van der Merwe filozófiája, hogy a lehető legkisebb mértékben dolgozzák fel az ételeket, azokat lehetőleg „valódi tisztaságukban, nyersen, kezeletlenül" tálalják fel a vendégeknek. Az étterem dolgozóinak többsége nő,
akik semmilyen gasztronómia szakképzésben nem részesültek.
A két éve nyílt étteremben egy hétfogásos menü 53 euróba (vagyis körülbelül 16 800 forintba) kerül.
Az év legjobb új éttermének díját a japán Inua kapta, amelynek séfje a német Thomas Frebel.
Frebel korábban René Redzepi sztárséf legendás koppenhágai Noma éttermében volt a felelős gasztronómiia kutatásokért, fejlesztésekért.
Neves éttermek és szakácsaik is találhatók a díjazottak között: a párizsi két Michelin-csillagos Le Clarence eredeti konyhájáért, valamint a lyoni két Michelin-csillagos Le Mére Brazier időtlen klasszikus konyhájáért kapott elismerést.