A gyomorban és a belekben lévő jó baktériumok növekedését elősegítő élelmiszerek, a bennük található prebiotikumok miatt, javíthatják az általános egészségi állapotot, illetve segítik a fogyókúrát.
Az egészséges mikrobióta (a bélrendszer mikroorganizmusainak összessége) kulcsfontosságú az egészséges anyagcsere fenntartásához, így a testsúlykontrollhoz is.
A Harvard Egyetem kutatói szerint a bélbaktériumok elősegítik a súlycsökkenést azáltal, hogy aktívan részt vesznek az emésztési folyamatokban. Ugyanis a bélbaktériumok természete határozza meg, hogy az élelmiszer milyen mértékben vagy mennyire jól szívódik fel a szervezetben.
Emellett a Brüsszelben található Université Catholique de Louvain kutatóinak azt is sikerült megállapítaniuk, hogy
a prebiotikumok csökkentik a vérben a rossz koleszterinszintet.
Néhány gyakori prebiotikus étel, amelyet napi rendszerességgel fogyaszthatunk: hagyma, fokhagyma, spárga, póréhagyma, articsóka, dió, vöröslencse, articsóka, csicsóka, alma, édesburgonya, retek, uborka, kukorica, káposzta, banán stb.
Próbálja ki a következő receptet!
Hozzávalók az édeburgonyához:
Hozzávalók a feltéthez:
Elkészítés:
Melegítse elő a sütőt 200 fokra.
Béleljen ki egy tepsit sütőpapírral, tegye rá az édesburgonyákat, locsolja meg az olajjal, és szórja meg a sóval.
Süsse 30 percig.
Közben a feltét hozzávalóit tegye egy konyhai aprítógépbe, és dolgozza jól össze.
Vegye ki az édesburgonyát a sütőből, sózza meg, azután tegye a tetejére a feltétet. A végén szórja meg dióval és petrezselyemmel.
Tálalja melegen.