A hivatal honlapján szerdán közzétett tájékoztató alapján 17 zabkását, ezen belül 5 natúr, 12 csokoládés és csokoládéízű zabkását ellenőriztek biztonsági és minőségi szempontok szerint.
Közölték: mikotoxin szennyezettség miatt két zabkását már a teszt legelején ki kellett zárni.
A Nébih szakemberei ezeknél a termékeknél azonnal megtették a szükséges hatósági intézkedéseket. A felelős vállalkozások a hatósággal együttműködésben maradéktalanul eleget tettek az előírt teendőknek.
A Nébih ellenőrizte a termékek allergénjeit, emellett a szénhidrát-, a zsír-, a fehérje-, az édesítőszer-, valamint az ásványianyag-tartalom mérésére is sor került. A termékek megfeleltek az előírásoknak, valamint a csomagolásukon feltüntetett allergénekre vonatkozó állításoknak.
Felhívták a figyelmet arra is, hogy bár a zab avenin nevű fehérjéje a gluténérzékenyek nagy részénél nem okoz egészségügyi problémát,
fontos kiemelni, hogy az előállítás során búzával, árpával illetve rozzsal mégis könnyen szennyeződhet, amit a nem gluténmentesként jelölt termékeknél a laboratóriumi vizsgálatok is igazoltak.
Három termék csomagolásán hirdették a gluténmentességet, amelyek a laboratóriumi eredmények alapján valóban mentesek voltak, így a gluténérzékeny vásárlóknak az ilyen vállaltan mentes zabkásákat kell keresniük.
Mindezek mellett a hivatal szakemberei kifogásolták az energiatartalom- és a tápértékadatok szabálytalan megjelenítését,
valamint az összetevők megtévesztő vagy helytelen jelölését. Egy zabkásánál a magyar nyelvű jelölésen feltüntetett tápértékadatok eltértek az úgynevezett termékspecifikációban szereplő és a német nyelvű jelölésen feltüntetett értékektől – közölte a hivatal.