A brokkoli egy olyan zöldség, egy olyan szuperétel, amely sok egészségügyi problémára kínálhat megoldást. Ez egy elég nyomós indok, hogy végigkóstoljuk az összes olyan receptet, amely brokkolival készült.
Rengeteg A-, K- és C-vitamin van benne, emellett nagy mennyiségű kalciumot és vasat tartalmaz: 100 gramm nyers brokkoli fedezi a napi C- és K-vitamin-szükségletet.
Különösen a C-vitamin járul hozzá a kollagén előállításához, amely segít fenntartani a haj, a körmök, a bőr fiatalos megjelenését. Szulforafántartalmának köszönhetően pedig a vércukorszintet is szabályozza.
Magas rosttartalma serkenti az emésztést, jótékony hatással van a gyomorra és a bélrendszerre.
Emellett azonban rendkívül sok antioxidáns is van benne, amelyek felveszik a harcot a szabad gyökökkel szemben, gyulladásgátló hatásúak, és megvédik a sejteket és a szöveteket a károsodástól.
A benne lévő rafaninvegyület antibiotikus hatású, vagyis gátolja egyes vírusok, baktériumok és gombák szaporodását a szervezetben. Mivel a brokkoli a koleszterinszintet is csökkenti,
jótékony hatással van a szívre és az érrendszerre.
Sőt, rendszeres fogyasztása – más keresztesvirágú zöldségekhez hasonlóan – csökkenti a rák kialakulásának kockázatát.
A brokkoli felhasználásának számos módja van. Többek között fogyaszthatjuk nyersen önmagában vagy salátához keverve.
Amennyiben azonban megfőzzük, érdemes többet ennünk belőle, hiszen hő hatására a tápanyagok egy része elveszik.
Továbbá készíthetünk rakott egytálételt, brokkolis tésztát, párolt brokkolit vagy brokkolikrémlevest, illetve jó alapanyaga a zöldséges-gyümölcsös turmixoknak is.
Készítsük el a következő receptet, ám ezúttal ne piszkáljuk ki a brokkolit a tányér szélére!
Hozzávalók:
Elkészítése:
Kezdjük el megfőzni a tésztát a hagyományos módon.
Közben melegítsük fel az olívaolajat egy serpenyőben, utána pirítsuk meg rajta a csilit és a fokhagymát.
Vegyük le a tűzről, és tegyük félre.
Amikor már csak 4 perc maradt hátra, adjuk hozzá a brokkolit a tésztához, és főzzük puhára vele együtt.
Amint elkészült, szűrjük le, és öntsük a fokhagymás keverékhez.
Adjuk hozzá a citromhéjat, a mandulát, és jól rottyantsuk össze.
Tálaljuk parmezánforgáccsal.