Ha meghallja a saláta szót, általában egy nagy tál salátából, káposztából, répából, paradicsomból és paprikából álló tálat képzel maga elé? Lehet, hogy igen. És talán eszébe sem jut, hogy
ennél azért jóval többet is kihozhat
ebből az unalmasnak tűnő ételből. Íme 9 hozzávaló, amellyel végre ehető, sőt finom lesz a saláta.
A diófélék szintén az egészséges táplálkozás részei, ezért kézenfekvő a felhasználásuk. A legjobb, ha nyers vagy enyhén pirított, ám hozzáadott fűszert és sót nem tartalmazó fajtákat választ.
A mandula például elképesztően jól harmonizál a krutonnal, amelyet általában a cézár salátákhoz szoktak adni, és fokhagymás, olívaolajas kenyérkockát jelent. Ettől függetlenül bármelyik salátához felhasználhatja.
Ne csak a dióra vagy a mogyoróra gondoljon, jusson eszébe a pisztácia is!
Függetlenül attól, hogy nyers vagy pörkölt magvakról van szó, elképesztő tápanyaglöketet adhatnak egy tál salátának.
A kender- és a tökmag például kiváló fehérjeforrás.
Illetve a tökmagban található vitaminok és ásványi anyagok terápiás tulajdonságokkal bírnak: enyhítik a szorongást. A napraforgómag pedig antioxidánsokban és egészséges zsírokban gazdag.
Tökéletes salátakiegészítő – már ha szereti az ember. Jól kihozza az ételek ízét, és tele van egészséges zsírokkal.
Amennyiben egészséges, krémes salátafeltétre vágyik, készítsen guacamolét. Sőt, még néhány szelet avokádóval is megspékelheti azt a salátát!
Telítetlen zsírok, rostok, kálium, valamint az A- és a K-vitamin gazdag forrása.
Kiegészítheti a fehérjebevitelt hüvelyesek hozzáadásával. Ráadásul plusz pont, hogy így a saláta sem lesz olyan csupasz.
Sokaknak nem jut eszébe a főtt tojás, ha salátáról van szó. Pedig milyen jó párost alkotnak! A tojás egy elképesztően egészséges és tápláló alapanyag:
15 különböző vitamin és ásványi anyag van benne.
A füstölt lazac vagy a szardínia Ómega-3 zsírsavban gazdag. Mellesleg: ínycsiklandó vele a saláta.
Kutatások szerint a halak rendszeres fogyasztása támogatja a szív és az agy egészséges működését.
A saláták ízét és tápanyagtartalmát garnélarák vagy homár hozzáadásával is növelheti.
Ne feledkezzen meg se a lágy, se a kemény sajtokról: cheddar, gouda, parmezán, mozzarella, feta, ricotta, a választék igen széles.
Az édesszájúaknak evidens, hogy nem hiányozhat az édes íz a salátából. Az aszalt gyümölcsök, mint az áfonya, a sárgabarack, a mangó és a mazsola csodálatos salátafeltétek.