Egy tejmentes diétában szóba jöhet a liszt, a gluténmentes diétában pedig a tejtermékek, ha sűrítésről van szó. Na, de mi van akkor, ha mindkettő tiltólistás?
A kukoricakeményítő a liszttel való sűrítés gluténmentes alternatívája. Fontos, hogy a keményítőt mindig hideg folyadékban, vízben vagy növényi tejben keverjük el, mert melegben összecsomósodik.
Az arányok: annyi folyadékra van szükség, amennyi keményítőre. Vagyis ha egy evőkanál keményítőt kér a recept, akkor azt egy evőkanál folyadékban oldjunk fel.
Ezután vegyünk ki egy kanállal a sűríteni kívánt szószból vagy főzelékből, és jól keverjük el a keményítővel. Ezt utána öntsük az edénybe, és keverjük addig az egészet, amíg jól besűrűsödik.
A levesek és szószok sűrítéséhez a legjobb, ha a paradicsompasztát a főzés kezdetén adjuk hozzá.
Tökéletes választás továbbá pörköltekhez is,
ám mivel a paradicsom íze visszaköszön az elkészült fogásban, nem ajánlatos a „tejes" mártásokhoz. Azok esetén válasszunk inkább a kókuszpasztát.
A tojássárgája csodákat tesz a krémes mártásokkal. Verjük fel a tojást egy lábasban, lassan keverjük hozzá a forró mártás egy részét, majd öntsük a keveréket az edénybe, a többi mártáshoz. Jól dolgozzuk össze, keverjük, amíg besűrűsödik.
A keményítőtartalmú zöldségek, mint a burgonya, a tök vagy a zeller, nagyon jó sűrítőszerek. Különösen akkor, miután pépesítették őket. Egyszerűen főzzük meg a zöldségeket, utána tegyük egy turmixgépbe, és pürésítsük. Keverjük bele a mártásba, és voilá!
A krémlevesek sűrítéséhez sem kell tejszín. Használjunk kevesebb folyadékot, és több zöldséget az elkészítéséhez.
A borsóból, babból és karalábéból készült főzelékeket ajánlatos önmagukkal sűríteni. Vagyis: pépesítsük botmixerrel a zöldség ¼ részét, és keverjük össze a főzelékkel.
Amennyiben habarást akarunk készíteni, a kukoricakeményítő mellett használhatunk nyílgyökérlisztet is. Alacsony a szénhidráttartalma, ám jóval drágább, mint a kukorica- vagy a burgonyakeményítő.
A tejtermékek helyett pedig használhatunk növényi tejet vagy főzőkrémet, amely egy tejmentes diétában is fogyasztható.
Arra azonban figyeljünk, hogy inkább ízesítetlen rizstejet használjunk, hiszen sok növényi tejnek, mint például a kókusznak, erős aromája van.
Ez az egyik legkézenfekvőbb megoldás, ugyanis rántások készítéséhez is kiváló: könnyű megpirítani az olajon, nem csomósodik össze, mint például a keményítő.
Sűrítéskor ugyanúgy 1:1 arányban használjuk, mint a keményítőket vagy a hagyományos búzalisztet.
Először keverjük krémes állagúra hideg vízben, és utána adjuk hozzá a mártásunkhoz vagy főzelékünkhöz.