A hónapos retek A-, C-, K-vitamint, niacint, folsavat, kolint, kalciumot, magnéziumot, foszfort, káliumot, mangánt, emellett fehérjét és rostot tartalmaz.
Rosttartalmának köszönhetően nemcsak az emésztést, de még az anyagcserét is segíti. Ezért tökéletes választás a tavaszi salátába
– főleg, ha éppen diétázunk.
Továbbá jól kiegészíti a felvágottakat és a sajtokat is.
A retek az antociánok gazdag forrása, amelyek jótékony hatással vannak a szívre, és csökkentik a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát. Emellett C-vitaminban, folsavban és flavonoidokban is gazdag.
Az antocián egy színanyagcsoport, amely vízben oldódik, és egy erős antioxidáns. Színe a pH-tól függően a pirostól egészen a kékig terjed.
Megtalálható a padlizsánban, a narancsban, a szederben, a málnában, a cseresznyében, a piros szőlőben stb.
A retek káliumot is tartalmaz, amely segíthet csökkenteni a vérnyomást és szabályozni a véráramlást.
C-vitamin-tartalmának köszönhetően véd a megfázás ellen, és fokozza az immunrendszer működését. Mivel magas a vitamin-, az ásványianyag- és az antioxidáns-tartalma,
segít fenntartani testünk egészségét és ellenálló képességét.
Ezért érdemes kipróbálnunk a következő receptet!
Hozzávalók:
Elkészítés:
Melegítsük fel az olajat egy serpenyőben.
Pirítsuk meg a retek háromnegyedét és a hagymát. Ez körülbelül 5 perc.
Adjuk hozzá a burgonyát, a tejet, a sót és a borsot. Forraljuk fel folyamatos keverés mellett.
Vegyük kicsire a lángot, és főzzük körülbelül 5 percig alkalmanként megkeverve.
Vegyük le a keveréket a tűzről, hagyjuk hűlni egy kicsit, majd dolgozzuk össze egy turmixgépben.
Amikor elég krémes lesz, adagoljuk tányérokba, és tálaljuk a maradék retekkel, petrezselyemmel és tejföllel díszítve.