A kinoa magas rost- és fehérjetartalommal bír, így a vegetáriánusok számára egy
kiváló növényi fehérjeforrás.
Emellett persze mindenki más számára is ajánlott a fogyasztása. Elkészítése igen egyszerű, és ha mindent jól csinálunk egy igazán finom köretet kapunk.
Először öntsük egy serpenyőbe, és alacsony lángon pirítsuk meg egy kicsit. Így még több ízt szabadíthatunk fel. Körülbelül 5-7 perc, amíg aranyszínűvé válik.
Fontos tudni, hogy
a kinoát egy úgynevezett szaponinréteg borítja, amely rendkívül keserű. Ha ezt nem öblítjük le rendesen, akkor bizony elég kellemetlen élményben lesz részünk.
Amint a magokat aranyszínűre pirítottuk, öntsük egy szűrőbe, és öblítsük át folyó vízzel. Ez körülbelül 1-2 perc. A jól átmosott kinoát másfélszer annyi sós vízben kell megfőzni. Először forraljuk fel a vizet, majd hagyjuk zubogni még 12 percig alacsony lángon.
Na, és most jön a titok.
A plusz lépés, amelytől még finomabb lesz a végeredmény. A só mellett érdemes még fokhagymát, babérlevelet, hagymát és kakukkfüvet is tenni a kinoa vízébe, hogy még ízletesebb legyen. Ha mexikói ételhez készítjük, akkor pirított köménnyel, ha pedig indiaihoz, akkor kurkumával és friss gyömbérrel ízesítsük.
Ha letelt az idő, öntsük vissza a szűrőbe, és hagyjuk teljesen lecsöpögni – körülbelül 15 perc.
Felhasználása igen széleskörű: belekeverhetjük levesekbe, pörköltekbe, összekeverhetjük a zsemlemorzsával a rántott húshoz, de akár salátákhoz is hozzáadhatjuk.
Emellett a reggeli zabpehely és a granolaszeletek alapanyagaként is megállja a helyét. Liszt formájában pedig sütemények és palacsinták összetevője.
A kinoát a gluténérzékenyek is fogyaszthatják.