A rizottó az olasz riso szóból ered, amely rizst jelent, és jellemzően a következő összetevőket tartalmazza: fehérbor, hagyma és parmezán sajt. A klasszikus milánói rizottó egyedi színét és ízét a sáfrány adja.
Az első dokumentált recept a 19. századból származik, de arra nincs bizonyíték, hogy ki készített először.
A rizottó elkészítése nem túl bonyolult, de fontos, hogy pontról pontra kövessük a folyamatot, amely viszont elég munkaigényes.
A rizs kiválasztása is egy fontos szempont.
Az olaszok Carnaroli-rizsből készítik, amelyet a rizsek királyának tartanak, és tökéletes rizottó készíthető belőle, ám hasonlóan jó választás lehet az Arborio-rizs is.
Hozzávalók:
Elkészítés:
Pirítsuk meg az apróra vágott hagymát 50 gramm vajon egy serpenyőben.
Adjuk hozzá a sáfrányt, a rizst, és pirítsuk néhány percig.
Adjuk hozzá a fehérbort, és hagyjuk elfőni.
Ezután öntsük hozzá a forró alaplé negyedét, és folytassuk a főzést.
Akkor öntsük hozzá a következő adagot, ha az előző elfőtt. Ismételjük ezt addig, míg a leves elfogy.
Ezután távolítsuk el a hőtől a rizottót, keverjük hozzá a maradék vajat és sajtot, míg forró, és tálaljuk melegen.
A rizottót általában előételként szolgálják fel, vagy grillezett húsok és zöldségek mellé egy könnyű salátával és egy pohár finom borral.