Mivel a késztermékeket gyakran mesterséges ízfokozókkal és túl sok sóval ízesítik, ehhez idővel hozzászokunk. Ennek az lesz a következménye,
hogy elkezdjük túlsózni ételeinket,
mert ízetlennek érezzük azokat. Nem csoda, hogy a hazai lakosság sóbevitele bőven meghaladja az ajánlott értéket.
A 2014-es Országos Táplálkozás- és Tápláltsági Állapot Vizsgálat alapján a napi átlagos sóbevitel legnagyobb része a kenyér és pékáruk, illetve a húskészítmények (felvágott, kolbász, konzerv) fogyasztásából származik nők és férfiak körében egyaránt.
Emellett a zöldségkonzervek és savanyúságok, a sajtok és egyéb élelmiszerek is hozzájárulnak a sóbevitelhez.
Noha több alternatívával is lehet helyettesíteni a sót, érdemes a vásárlást is átgondolni a fentebb említett gondolat miatt, és otthon készíteni például a kenyeret, illetve megbízható forrásból vásárolni a felvágottakat. Most pedig nézzük meg, mely alapanyagokkal helyettesíthetjük a sót gyorsan és egyszerűen.
1. Bors
Ha salátát, rántottát vagy tükörtojást készítünk, automatikusan a sóért nyúlunk. Sőt, így teszünk gyakorlatilag minden alkalommal, amikor főzünk vagy sütünk. Pedig például
az előbb említett ételek is sokkal finomabbak borssal, mint sóval.
Egészben például pácokat, gulyásokat, őrölve leveseket, egytálételeket ízesíthetünk vele. De salátaönteteket, szószokat és mártásokat is.
2. Zöldfűszerek
A nyers húst és a zöldségeket sem kell túlsózni, helyette használhatunk zöldfűszereket, mint a kakukkfű, a bazsalikom, az oregánó, a rozmaring, a majoranna vagy a menta.
Fűszerkeverékek esetén figyeljünk rá, hogy olyat válasszunk, amiben nincs hozzáadott só. A legjobb, ha otthon szárítjuk és készítjük ezeket is.
3. Ecet
Manapság nemcsak a fűszerek uralják a gasztronómiát, hanem a különféle ecetek is, amelyek egy kissé fanyar, savanykás ízt adnak az ételeknek. Ma már annyiféle ecet közül választhatunk, hiszen ott
van a vörös- és a fehérborecet, a balzsamecet, az almaecet és más gyümölcsecetek.
Próbáljuk ki őket, és használjuk rendszeresen a nekünk tetszőt. Mártásokhoz, tepsis zöldségekhez és húsokhoz például tökéletes.
+1 Hagyma és fokhagyma
A fűszerekhez és az ecetekhez hasonlóan ebből is van rengeteg fajta. Gondoljunk az új-, a póré-, a medve-, a metélő- vagy a vörös- és lilahagymákra, amelyek karakteressé teszik az ételeket.
A vöröshagyma elég erős, ezért ha nem akarjuk uralkodni hagyni, válasszuk a valamivel gyengébb, lilahagymát. Jó alapja lehet a tésztáknak, az egytál- és húsételeknek.