A borok 60%-a fehérbor, a többi rozé, vörösbor, gyöngyözőbor és pezsgő lesz – mondta Gombos Sándor, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) somogyi elnöke az eseményt beharangozó kaposvári sajtótájékoztatón.
A nedűk mindegyikét legalább megyei borversenyen aranyéremmel díjazták
– tette hozzá.
A fesztivál nulladik napján, vagyis június 13-án borvacsorákat tartanak nyolc kaposvári és egy-egy szentbalázsi és kaposmérői étteremben,
a fesztivál pedig hivatalosan a másnapi megyei borversennyel veszi kezdetét.
A szervezők gazdag kulturális programmal is készülnek a rendezvényre: fellép a Bagossy Brothers Company, Péter Szabó Szilvia, a Back II Black, az Unique és mások mellett Wolf Kati is. A fesztivál vendégei a borok mellett tesztelhetik a somogyi pálinkákat, ételeket, válogathatnak iparművészek minőségi termékei közül.
Gombos Sándor emlékeztetett arra, hogy a Somogyi Borfesztivált először két évvel ezelőtt rendezték meg.
Igyekszünk ráirányítani a figyelmet arra a kincsre, amit a talán világviszonylatban is egyedi, könnyű, gyümölcsös, friss dél-balatoni borok jelentenek, kiegészítve a gyöngyözőborokkal és az óriási fejlődés előtt álló pezsgőkészítéssel
– mondta.
Továbbá az MTI érdeklődésére felidézte: szakemberek két évvel ezelőtt határozták el somogyi borstratégia készítését a Somogyban termelt szőlő minél nagyobb arányú helyi feldolgozása, az itt készített borok ismertségének növelése érdekében. Rámutatott arra, hogy
az erőfeszítések eredményeként egyes pincészetek tavaly már 20-30 %-kal több bort készítettek, mint egy évvel korábban.
A Somogyi Borfesztivál június 13. és 16. között tartják Kaposváron. További információkért látogasson el az esemény Facebook-oldalára!