A zöld smoothie-k tartalmazhatnak olyan leveles zöldségeket, mint például a spenót, a sóska, a mángold és a rebarbara, amelyeknek magas az oxálsavtartalmuk – áll a Nébih közleményében.
Ezeket a zöldségeket hagyományosan, hőkezelést követően fogyasztjuk, aminek köszönhetően oxálsavtartalmuk
jelentősen, vagyis a szakirodalmi adatok alapján 30-87%-kal csökken. Ám amikor nyersen használjuk és fogyasztjuk el őket, nagymértékben nő az oxálsavbevitel.
Ha az oxálsavbevitel meghaladja a napi 180 milligrammot, fokozódik a vesén keresztüli kiválasztás. Ennek következtében, ha az oxálsav feldúsul a vesecsatornában,
kalcium-oxalát keletkezik, amely a vesekő egyik alkotója.
Emellett csökkenti a kalcium, a vas, a kálium és a nátrium felszívódását.
A Nébih az egészségmegóvás érdekében a következőket javasolja azoknak, akik gyakran készítenek zöld turmixokat: