Angliában készítettek egy kutatást, amelynek során 2000 felnőttet vizsgáltak. Rájöttek, hogy rengetegen vannak, akik tévhitekkel élnek az étel- és italfogyasztást illetően. Persze ez a jelenség nemcsak a britek körében figyelhető meg, hanem az egész világon.
A britek egyötöde gondolja úgy, hogy a gyümölcsturmixok és a kifacsart gyümölcslevek ugyanolyan tápanyagban gazdagok, mint maga a gyümölcs.
Ez a gondolat persze nekünk sem ismeretlen. A helyzet azonban az, hogy az elkészítés során mind a gyümölcsből, mind a zöldségekből eltávoznak a létfontosságú rostok és tápanyagok.
A következő mítosz: a gyümölcsevés megerősíti a fogakat. Nos, ez sem igaz. Most pedig nézzük meg a másik oldalról: a gyümölcsevés károsítja a fogakat.
A magas savtartalmú gyümölcsök károsíthatják a fogak zománcát, ha túl sokat fogyasztunk belőlük, de a cukor nem fog olyan mértékben ártani nekik, mintha kemény cukorkát ropogtatnánk.
Sokunk úgy gondolja, hogy a narancs a C-vitamin legjobb forrása. Pedig valójában az eperben több van belőle: 57 milligramm/100 gramm szemben a 42 milligramm/100 grammal.
De menjünk is tovább: az alapanyagok elvesztik tápanyagtartalmukat hő hatására.
A gyümölcsök és zöldségek tápanyagtartalmának egy része valóban csökken főzés és sütés során, mint a folsav vagy a C-vitamin. De ez nem azt jelenti, hogy az összes ásványi anyagot és vitamint elveszti.
Az a mítosz, hogy ha sok répát eszünk, jól fogunk látni a sötétben abból ered, hogy a benne lévő béta-karotin A-vitaminná alakul a szervezetben, amely a látás egészsége szempontjából fontos.
Hasonlóan tévhit, hogy az aszalt gyümölcsökben ugyanakkora a tápanyagok mennyisége, mint a frissben, mivel az elkészítés során csökken: ugyanazokat a tápanyagokat tartalmazza, mint a friss, csak kisebb mennyiségben.
Találkozhattunk már azzal az „ajánlással" is, hogy délután és főleg estefelé már nem szabad enni gyümölcsöt. Pedig a gyümölcs minden napszakban egészséges és nélkülözhetetlen.
Menjünk tovább: óriási mítosz, hogy ha nem eszünk szénhidrátot, akkor megszabadulunk a kilóktól.
Holott a szervezetnek szüksége van a szénhidrátra ugyanúgy, mint a többi alapvető élelmiszerre. Ezekben is vannak fontos vitaminok, tápanyagok és élelmi rostok, ráadásul energiát adnak.
Az is fel szokott merülni, hogy a szénhidrátok károsak. Ez sem teljesen igaz. Persze nem mindegy, hogy mit és mennyit eszünk.
Szénhidrátnak számít a termelőtől vett burgonyából készített főtt krumpli, de a boltban vásárolt péksütemény is, amelyben ki tudja, mi van. Amennyiben jól „használjuk" a szénhidrátokat, és mértéket tartunk, nem fognak gondot okozni.
A zsírok károsak – mindenhol ezzel találkozunk. Holott zsírra ugyanúgy szüksége van a szervezetünknek, mint C-vitaminra.
Hiszen az agy egy része is zsír, ráadásul a zsírban oldódó vitaminok sem képesek hasznosulni nélküle. Az nem mindegy, hogy milyet használunk. A transzzsírok valóban veszélyesek, de Ómega-3 és -6 zsírsavakra szüksége van a szervezetünknek.
A só az új ellenség – ezt a témát is érdemes egy picit körüljárni. Az ajánlott napi bevitel 5 gramm. Vagyis: kell a só, de csak ebben a mennyiségben. Ezt azonban mi sokszorosan túllépjük, ami viszont már okozhat károkat. Nem az egyes alapanyagokkal van a gond, hanem azzal, ha túl sokat fogyasztunk belőlük.