A sárgarépa az egyik legegészségesebb zöldségünk, mégsem kap annyi figyelmet, mint amennyit megérdemelne. Ropogós, ízletes és tápláló. Különösen a béta-karotin, a rostok, a K1-vitamin, a kálium és az antioxidánsok kiemelt forrása.
Először Ázsiában termesztették.
Számos egészségügyi előnye van: fogyókúrabarát alapanyag, hozzájárul a szem egészségéhez, mert a benne lévő béta-karotin a szervezetben A-vitaminná alakul, és csökkenti a koleszterinszintet.
A sárgarépát elsősorban víz és szénhidrát alkotja. A szénhidrátok keményítőből és cukrokból, például szacharózból és glükózból állnak. Egy közepes méretű sárgarépa 2 gramm rostot tartalmaz. Az oldható rostok csökkentik a vércukorszintet.
Alacsony kalóriatartalmú alapanyagként növeli a teljességérzetet és csökkenti a kalóriabevitelt a következő étkezés során.
Továbbá A-vitamint, antioxidánsokat és egyéb tápanyagokat is tartalmaz. A bizonyítékok arra utalnak, hogy az antioxidánsban gazdagabb gyümölcsök és zöldségek fogyasztása
csökkentheti a rák és a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát.
A sárgarépa C-vitamint is tartalmaz. Ez segíti az immunrendszer egészséges működését és a betegségek megelőzését. A C-vitamin segíthet csökkenteni a megfázás súlyosságát és lefolyását.
Noha a vasárnapi húsleveshez nélkülözhetetlen, ne csak ebben a formában fogyasszuk. Ehetjük nyersen, salátának, készülhet belőle krémleves, köret, rizottó és egytálétel is.
Megpárolhatjuk, megfőzhetjük, készíthetünk hozzá mártogatóst az esti filmhez, összeturmixolhatjuk répalének és akár savanyíthatjuk is.
Sőt, ez még mindig nem minden, hiszen a sárgarépa tökéletes alapanyaga a süteményeknek is. Kiváló párost alkot a fahéjjal, a szerecsendióval és a gyömbérrel egyaránt.
Hozzávalók:
Elkészítés:
Pucoljuk meg a répát és a csilivel együtt tegyük egy széles szájú befőttesüvegbe.
Egy kis serpenyőben forraljuk fel az ecet, a víz, a fokhagyma, a só, a cukor, a mustármag és a koriandermag keverékét.
Amint elkészült, öntsük a sárgarépára, fedjük le és hagyjuk kihűlni.