A hétvégén kezdetét vette a Friss Zöldségek és Gyümölcsök Ünnepe. A programsorozat szeretne változtatni azon a tényen, hogy hazánkban a kisgyermekes háztartások fogyasztják a legkevesebb friss zöldséget és gyümölcsöt.
Emellett az is elgondolkoztató, hogy mi magyarok fejenként csak napi 262 gramm zöldséget és gyümölcsöt fogyasztunk,
amellyel az Európai Unióban az utolsók között vagyunk.
A problémát a TÉT Platform 11-18 évesek körében végzett kutatása is igazolja, miszerint minden negyedik gyerek túlsúlyos vagy elhízott. Szakértők szerint az egyik legkifizetődőbb módja, hogy a kedvezőtlen tendenciát megfordítsuk,
ha játékosan, már kicsi korban meghozzuk a gyermekek kedvét a zöldségekhez és a gyümölcsökhöz.
Görbicz Anita, a program idei egyik nagykövete, ötszörös Bajnokok Ligája-győztes elárulta, ő hogyan veszi rá kisfiát a zöldségfogyasztásra.
„Ha zöldséget vagy gyümölcsöt szeretnénk adni a kisfiunknak, azt leginkább kétféleképpen tudjuk megvalósítani. Az egyik a játékos út, ugyanis van egy dobókockánk, aminek van piros és zöld oldala is.
Elkezdünk játszani vele, és aki pirosat dob, az megeszik egy gyümölcsdarabot, aki zöldet dob, az egy zöldséget.
Ez a játékos módszer nálunk nagyon bevált, ugyanis ilyenkor általában megeszünk együtt jó pár adag gyümölcsöt és zöldséget.
A másik módszer, amely nálunk sikerre vezetett, hogy igyekszünk mindig Boldi szeme előtt tartani a zöldségeket, gyümölcsöket, jelen esetben az almát, ami a kisfiam nagy kedvence.
Mindig van egy a kocsiban jól látható helyen, és amikor a kisfiam beül és meglátja, egyből odanyúl érte."