A puha sárgarépa nem túl gusztusos
A sárgarépának ropogósnak kell lennie. Ezért, amint megvesszük vagy kihúzzuk a földből, szedjük le róla a zöld részt, mert ez csak elszívja a nedvességet a gyökérből.
Így sem friss, sem finom nem lesz.
Tegyük egy zip lock tasakba, de ne zárjuk le. Ne tároljuk nedves helyen és ne mossuk meg – csak rögtön felhasználás előtt. Ha nedvesség éri, hamarabb megromlik.
Az uborka levesessé válik, ha nem jól tároljuk
Ha sok uborkát veszünk, időről időre érdemes átnézni a kupacunkat, és kidobni belőle a meglevesesedett darabokat. Csak elrontják a többit is. Hogy ne romoljon meg, szárazon kell tartani.
Vegyük ki a műanyag csomagolásból, azután bugyoláljuk be papírtörlőbe és tegyük egy zacskóba, amit még véletlenül se zárjunk le.
A kamra helyett inkább tegyük a hűtőbe – mondjuk a zöldséges fiókba.
A fűszernövények is frissen jók
Először jól mossuk és szárítsuk meg egy papírtörlővel. Töltsünk vizet egy befőttesüveg aljára és tegyük bele a fűszernövényeket. Tegyünk rá műanyag zacskót, gumizzuk rá a befőttesüveg szájára, és tegyük a hűtőbe.
Érdemes néhány naponta ellenőrizni és kicserélni a vizet.
Ez a tipp a menta, a koriander és a petrezselyem esetén használatos. A bazsalikomot ugyanúgy befőttesüvegbe tesszük, de kint lehet hagyni a pulton. Csak ne érje közvetlen napfény.
A rozmaringot, a kakukkfüvet és a zsályát csavarjuk bele nedves törlőkendőbe, és tegyük egy zárt műanyag zacskóba.
Így nem lesznek nyálkásak a zöld leveles zöldségek
Mielőtt bármit is csinálnánk, először fésüljük át a kupacot. Ha vannak közte olyan levelek, amelyek már romlásnak indultak,
akkor azokat dobáljuk ki.
Ezután alaposan mossuk és szárítsuk meg. Szórjuk őket egy papír törlőkendőre, tegyünk a tetejére egy másikat, azután tekerjük fel és gumizzuk össze.
Éretten jó a paradicsom
A paradicsomot szobahőmérsékleten kell tartani, hogy az érési folyamat ne álljon le.
Csak hagyjuk a pulton néhány napig, hogy elérjék a legfinomabb állapotukat.
Ezután azonban már érdemes a hűtőbe tenni, hogy lelassítsuk a romlást.
A lédús citrom halála
Ha a pulton hagyjuk őket, sokkal kevesebb ideig maradnak frissek, mintha beletesszük egy jól záródó zacskóba, és a hűtőben tartjuk.
Így marad friss a spárga
Ugyanúgy kell eljárni, mint a gyógynövényekkel. Töltsünk egy pohár aljára egy kis vizet, tegyük bele a spárgát, rakjunk rá egy műanyag zacskót, és tegyük a hűtőbe. Néhány naponta érdemes ránézni és kicserélni a vizet.
Egy hétnél tovább azonban ne tároljuk így, inkább fogyasszuk el.
A zeller ropogósan jó
A trükk: csomagoljuk a fejét alufóliába, majd tegyük be a hűtőbe. Ennyire egyszerű.
A bogyós gyümölcsök esetén a piros a kedvenc színünk
A bogyós gyümölcsök hamar megpenészednek vagy elvesztik nedvességtartalmukat, és összezsugorodnak. Hogy ezt megakadályozzuk, először mossuk meg ecetes vízzel (egy rész ecet, három rész víz), hogy a baktériumok lejöjjenek róla, azután öblítsük át folyó víz alatt.
Szárítsuk meg papírtörlővel, majd tegyük egy műanyag dobozba.
Minél nagyobb, annál szellősebben lesznek benne a bogyók, és annál tovább maradnak frissek. Arról nem beszélve, hogy így kevésbé valószínű, hogy bepenészednek. Tegyünk rá egy papírtörlőt, de a dobozt ne zárjuk le.
Ki szereti a túlérett banánt?
Ha nem szeretnénk barna, mancsos banánt enni, akkor egyszerűen tegyük be őket a hűtőbe. A hideg hatására lelassul az érési folyamat.
Ne feledjük: még így is csak pár napunk van, mielőtt a gyümölcs tönkremenne.
Friss és édes kukorica
Ha nem fogyasztjuk el azonnal, akkor ne szedjük le róla a leveleket, hanem tegyük egy műanyag zacskóba, majd a hűtőbe.