A szójaital amellett, hogy bővelkedik fehérjében, igazán gazdag ízvilágot és krémes textúrát nyújt. Igazi jolly joker:
gyakorlatilag minden receptben kiválthatjuk vele a tejet.
Tulajdonságai jól érvényesülnek akkor is, ha magában isszuk, de sütési és főzési alapanyagként is megállja a helyét.
Ínycsiklandozó, már önmagában egy finom folyékony desszert lehetőségét kínáló megoldás a mandulaital.
De ha krémességét és enyhén mogyorós ízakkordjait másban is kamatoztatnánk, próbáljuk ki teába, kávéba keverve!
Számíthatunk rá akkor is, ha sütni vagy főzni szeretnénk növényi alapú ital hozzáadásával.
Főleg nyáron, a nagy melegben kevésbé népszerűek a sütőben sült ételek, viszont a főzős receptek sztárjai lehetnek a zabitalok, ha krémes és természetesen édes ízekkel tennénk teljessé a fogásokat.
Müzlire öntve, smoothie-k alapanyagaként és forró italokhoz hozzáadva ajánlott fogyasztani, kiélvezni finom ízvilágát.
Könnyedségével és édeskés ízjegyeivel a rizsital is hamar belophatja magát a szívünkbe – és a konyhánkba, főleg, ha müzlihez,
gabonapehelyhez keverjük vagy ha főzéshez használjuk fel.
A meleg italokhoz ugyanakkor a könnyed állaga miatt inkább más növényi italt érdemes választani.
Mindenkinek, aki szereti a külföldi konyhát plusz a kulináris élményeket, és szívesen készítene el otthon egzotikus fogásokat: gondoljon kihagyhatatlan összetevőként a növényi italokra! Ugyanis a nemzetközi konyha népszerű alapanyagai is a növényi italok, legyen az épp mandula-, rizs- vagy kókuszital.
Ha mexikói módra frissülnénk fel, a horchata könnyedén elkészíthető mandulaitallal és egy kis fahéj, valamint vanília hozzáadásával.
Indonézia ízeit a Soto Ayam, vagyis kókusztejes csirkeleves segítségével idézhetjük elő.
Amennyiben thai hangulatot szeretnénk teremteni, a Tom Kha Gai kókusztejes zöldséglevessel érdemes próbálkozni, kedvünktől függően csirkével vagy rákkal tálalva. Az indiai ételek rajongóinak pedig a kókusztejes lencse- vagy burgonyafőzelék lehet saját készítésű kedvence!
Próbáljuk ki a következő receptet!
Hozzávalók:
Elkészítés:
Pucoljuk meg, majd aprítsuk fel a hagymát, a fokhagymát és a gyömbért.
Pirítsuk meg a hagymát az olajon.
Adjuk hozzá a fokhagymát, a gyömbért és pirítsuk, míg aranysárga lesz – ez körülbelül 5 perc.
Öntsük hozzá a curryport és a Cayenne-borsot. Keverjük jól össze.
Öntsük fel a tejjel és jól keverjük össze.
Adjuk hozzá a lencsét és a sót, dolgozzuk össze, majd öntsük fel 5 csésze vízzel.
Forraljuk fel, majd alacsony hőmérsékleten hagyjuk rotyogni 25-30 percig.
Mossuk át a spenótot, majd durván aprítsuk fel.
Öntsük a lencséhez a spenótot és a paradicsomot, utána jól keverjük össze.
Pároljuk még néhány percig, hogy az ízek összeérjenek.
Kóstoljuk és ízlés szerint sózzuk meg.
Tálaljuk frissen.