A különböző szervek zökkenőmentes működéséhez szükségünk van A-vitaminra: különösen a szem védelme és a látás egészségének fenntartása érdekében.
Emellett az A-vitamint összefüggésbe hozták a bőr egészségével is: segíthet visszaszorítani a bőrproblémák és pattanások kialakulását.
Sőt, segíthet fenntartani az immunitást, illetve csökkentheti a bőrrák kockázatának kialakulását a kutatók szerint – szemben egy A-vitaminban alacsony étrenddel.
Az erről szóló tanulmányt 2019 júliusában tették közzé az American Medical Association Dermatology folyóiratban. A kutatást a Brown Egyetem kutatói végezték. Két hosszú távú vizsgálat adatait tanulmányozták át,
és megtalálták az összefüggést az A-vitamin és a bőrrák csökkent kialakulási esélye között.
A kutatók bizakodók az eredményeket illetően, viszont további vizsgálatokra van szükség még a témában.
Az A-vitamin egy a zsírban oldódó vitaminok közül, számos gyümölcsben és zöldségben megtalálható; különösen a piros és narancsszínűekben. A pritaminpaprika például nemcsak C-, hanem A-vitaminban is különösen gazdag.
Aztán ott van még a spenót, amelyben az A-vitamin provitaminja, a karotin található meg, valamint a sütőtök, a sárgarépa és az édesburgonya is.
Tehát a választék igen színes, már csak azt kell eldöntenünk, hogyan fogyasszuk.
Kezdhetjük a következő receptekkel!
Hozzávalók:
Elkészítés:
Egy nagy tálban keverjük össze a mézet, az olajat és a citromlevet.
Forgassuk össze az almát és a répát az öntettel, majd szórjuk meg dióval.
Hozzávalók:
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 230 fokra. Oszlassuk el a tök-, a sárgarépa- és a burgonyaszeleteket egy sütőpapírral kibélelt tepsin. Locsoljuk meg egy evőkanál olívaolajjal, és süssük 25 percig.
Amint letelt az idő, és a zöldségek megpirultak, keverjük össze őket egy nagy lábasban 8 csésze vízzel. Forraljuk fel, és hagyjuk rotyogni 15 percig. Sózzuk, borsozzuk.
Egy közepes serpenyőben melegítsük fel a maradék olívaolajat, és pirítsuk meg rajta a tökmagot.
Adjuk hozzá az áfonyát és a zsályát, és pirítsuk további 1 percig. Vegyük le a tűzről, és tegyük félre.
Amikor felforr a leves, hagyjuk kihűlni, majd öntsük egy turmixgépbe, és dolgozzuk krémesre.
Tálaljuk az áfonyás keverékkel.