Amire első körben szükségünk van: két teáskanál só, olaj a sütéshez és 1800 g csirkeszárny.
A csirkeszárny csúcsában nagyon kevés hús van és könnyen megég. Ezért érdemes levágni ezt a darabkát és félretenni például a vasárnapi húsleveshez.
Íme a vágás pontos helye:
Ha levágtuk a szárnyhegyeket, vágjuk ketté a megmaradt szárnyrészt a következő módon:
Szórjuk meg a szárnyakat a sóval és tegyük egy tálcára. Hagyjuk legalább egy órán át vagy egy éjszakán át a hűtőszekrényben. A sótól és a hűtéstől lesz olyan ropogós a bőr.
Csak ügyeljünk rá, hogy fedetlenül tegyük a hűtőbe, hogy a felesleges nedvesség el tudjon párologni.
A fritőz és a holland sütő nagyszerű a szárnyak elkészítéséhez. Azonban nem kell aggódnunk, ha egyik sincs a konyhában, ugyanis egy serpenyőben is megsüthetjük.
Először melegítsük fel az olajat, itassuk fel a szárnyakról a vizet, azután süssük aranybarnára 8-10 perc alatt. Tegyük egy papírtörlőre, amikor kész.
Itt az alkalom a kreativitásra, a szósz ugyanis csak az ízlésünktől függ. Három lehetőséget is mutatunk, a többit a fantáziára bízzuk.
Egy kis serpenyőben forraljunk fel 180 ml csiliszószt. Vegyük le a tűzről és keverjünk bele lassan 55 g vajat. Adjunk hozzá két evőkanál melaszt és egy csipet Cayenne-borsot. Forgassuk meg benne a csirkeszárnyakat és már tálalhatjuk is.
Pirítsunk meg 1 evőkanál repceolajon 1 teáskanál friss gyömbért, egy gerezd összetört fokhagymát és egy evőkanál thai csilipaprikát. Keverjünk hozzá 50 g barna cukrot és 2 evőkanál friss limelevet. Forraljuk fel és kevergessük, míg besűrűsödik.
Keverjünk hozzá 2 evőkanál koriandert és egy evőkanál halszószt. Ez utóbbi csak opcionális. Vegyük le a tűzről a szószt és forgassuk meg benne a szárnyakat.
Melegítsük fel kedvenc barbecueszószunkat egy serpenyőben. Kerejünk hozzá 2 Chipotle (pekánfával füstölt) chilipaprikát (vagy 1 evőkanállal őrölve), 2 evőkanál mézet és 1 evőkanál almaecetet. Forraljuk fel és főzzük, amíg besűrűsödik. Kész!