A hegedűfej nevű zöldség egy fiatal páfrányfajta leveleit takarja. Sokféle vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, fogyasztás előtt meg kell főzni vagy párolni a biztonság kedvéért.
A vörös pálmamoszat habár úgy néz ki, mint a vörös káposzta, valójában tengeri moszat. Sütve vagy frissen szolgálják fel tésztaételek mellé vagy levesekhez. Rendkívül népszerű alapanyag, mivel
jelentős mennyiségű vasat, káliumot és Ómega-zsírsavakat tartalmaz.
Kattintson a képre, galéria nyílik a zöldségekkel!
Ahogy a neve is mutatja, a karfiolok családjához tartozik. Íze is hasonló a karfioléhoz, bár egyesek szerint kissé enyhébb, édesebb. Nyersen is fogyasztható, de általában főzve tálalják. Leginkább kinézete miatt számít olyan különlegesnek.
A gyökérzöldség úgy néz ki, mint egy bot, pedig valójában ízletes és sokoldalú.
Meglepő módon olyan íze van, mint a kagylónak, ezért kapta a kagylónövény becenevet. Sütve, főzve, párolva szolgálják fel önmagában, de akár levesek és pörköltek alapanyaga is lehet.
Rendkívül kedvelt és divatos köretté vált, egyre népszerűbb az Egyesült Királyságban és az Egyesült Államokban is. Általában főzve szolgálják fel, enyhén sós íze van.
Bár a neve nem ezt sugallja, valójában a burgonyafélék családjába tartozik. A mexikói konyha fő alapanyaga, ám az Egyesült Államokban is gyakori a fogyasztása.
Érdekessége, hogy íze eltérő lehet: egyesek enyhén édesek, mások savanyúak.
Ez a szokatlan zöldség Új-Zélandon ismert, magas a szénhidráttartalma, kiváló energiaforrás és sokféle változata létezik. Sütve, grillezve és aszalva is szívesen fogyasztják.
Nevével ellentétben egyáltalán nem a diófélék családjába tartozik, ez inkább egyfajta gumós zöldség, ám diós, földes íze van. Fogyasztható snackként, magas a rosttartalma.
Gyakori a mexikói konyhában, szívesen adják hozzá a pörköltekhez, levesekhez és salátákhoz, bár a tüskék eltávolítása után gyakran fogyasztják nyersen is.
Hiába tartozik a kaktuszfélékhez, úgy használják, mint egy zöldséget.
A lila színű sárgarépa számunkra talán szokatlan lehet. Aromája fűszeres, íze édes, Afganisztán területén őshonos. Saláták jó kiegészítője, felhasználása hasonló a hagyományos sárgarépáéhoz. Könnyen termeszthető és ízletes alapanyag.
A lótuszgyökér egy rendkívül furcsa és érdekes zöldség. Jó tápanyagforrás, számos értékes vitamint és ásványi anyagot is tartalmaz. Nyersen nem, inkább főzve vagy sütve fogyasztják.
A bambuszrügy ételként való felhasználása rendkívül gyakori az ázsiai konyhában. Különböző méretben és formában vásárolhatjuk meg őket, konzervként, szárítva vagy frissen. Tápanyagokban, fehérjékben és aminosavakban gazdag. Viszonylag alacsony a zsír- és a cukortartalma, így az egészséges táplálkozás részét képezik.