A fehér tea ízre az egyik legfinomabb a teák közül. A selymes aroma és édesség megőrzése érdekében a legjobb, ha enyhén ízesített ételekkel, például zöldségsalátával vagy főtt fogásokkal párosítjuk. Erőteljes húsokkal fogyasztva olyan, mintha tiszta vizet innánk.
A pu-erh kínai tea az egyik legnépszerűbb a világon.
Jellegzetes, erős, földes ízű, ezért jól illik például a sült csirkereceptekkel, mivel semlegesíti az olajos, zsíros ízt. Ez a tea az emésztésre van hatással, ezért nagy étkezések után különösen ajánlott a fogyasztása.
Az oolong tea aromája kifejező, ezért olyan ételekkel kell kombinálni, amelyek előhozzák virágos jegyeit, mint az édes és a sós ízek. Jól illik például a tenger gyümölcseihez, a kacsahúshoz, a grillezett ételekhez. Finom akkor is, ha desszertekhez párosítjuk, mint a palacsinta.
A zöld tea manapság már divatitalnak számít. Többféle ízprofilja is létezik.
Az egyik amolyan füves aromájú, ami a tenger gyümölcseivel passzol jól. Aztán van egy füstösebb változata, amelynek erősebb az íze. Ez inkább a húsokhoz illik, de a burgonyához is jó. Az utolsó aromaprofil inkább gyümölcsösebb, amelyet a könnyű ételek mellé válasszunk, mint a saláták, a szendvicsek és a sütemények.
Erős ízének köszönhetően a fekete tea a fűszeres, erőteljes ételekkel alkot kiváló párost,
mint a vörös húsok. Felszolgálható például csokoládéval is, így alkotva tökéletes ízkombinációt kiemelve a csokoládé és a fekete tea aromáját egyaránt.
A cikkben említett teák a világon a legnépszerűbbek, ezért esett rájuk a választás. Persze egyáltalán nem mindegy, mennyire megbízható forrásból és milyen minőségben szerezzük be őket. A filteresek helyett például ajánlott a teafüveket választani és törekedni a minőség kutatására.