Vitathatatlan, hogy a rossz táplálkozás a megbetegedések elsődleges oka. Ez azt jelenti, hogy a helyes táplálkozás segíthet a megelőzésben – mondja a tanulmány.
25 évnél idősebb felnőtteket vizsgáltak 15 étrendi tényező szerint. Az adatokat 195 országban gyűjtötték össze 1990 és 2017 között. Ez az eddigi legátfogóbb elemzés a táplálkozási szokások és a halálozások kapcsolatáról.
A kutatás eredménye szerint az étrendi tényezők,
mint például a magas sóbevitel, a kevés gyümölcs- és zöldségfogyasztás, a feldolgozott élelmiszerek fogyasztása, a túlzott cukorbevitel stb., világszerte 11 millió halálesetet okoz. Ez azt jelenti, hogy minden ötödik ember halála a rossz táplálkozás miatt következik be.
A kutatók szerint általában az emberek tízszer annyi cukros italt és kétszer annyi feldolgozott húst fogyasztanak, mint javasolt lenne.
Ezért a kutatócsoport azzal zárta le a tanulmányt, hogy összehangolt, globális erőfeszítéseket kellene tenni annak érdekében, hogy javítsák az emberi táplálkozás minőségét.