A lencse az ázsiai és az észak-afrikai konyhában a leggyakoribb, bár már az egész világon elterjedt és mi is szívesen fogyasztjuk. A lencséket gyakran a színük szerint kategorizálják, így létezik sárga, vörös, zöld, barna vagy fekete lencse. Fogyasztása mellett szól, hogy rendkívül tápláló.
1. A lencsét gyakran figyelmen kívül hagyjuk, pedig tele van tápanyagokkal, mint a
B-vitamin, a magnézium, a cink, a folát, a niacin, a réz, a foszfor, a mangán és a kálium.
25% fehérjét tartalmaz, kiváló vas- és rostforrás, a vegetáriánus étrend egyik kiemelkedő alapanyaga.
2. A rendszeres lencsefogyasztás a rosttartalma miatt támogatja a folyamatos bélmozgást és a bélbaktériumok egészséges növekedését. Javítja az emésztést és az általános bélműködést.
3. A bennük lévő polifenol vegyület erős antioxidáns, gyulladásgátló és idegvédő hatást fejt ki. Ezen kívül javíthatja a vércukorszintet.
4. Egy 8 hetes, 48 túlsúlyos vagy 2-es típusú cukorbetegségben szenvedő egyénekkel végzett vizsgálat kimutatta, hogy a naponta elfogyasztott 60 gramm lencse
megnöveli a jó és jelentősen csökkenti a rossz koleszterinszintet.
5. Emellett a lencse védi a szívet, támogatja a fogyást és hozzájárul az egészséges vérnyomáshoz.
A lencse az egyik legsokszínűbb alapanyag, ráadásul finom és jól illik hozzá a hagyma, a fokhagyma, a babérlevél és a különböző fűszernövények. Lencséből három különböző fogást is készíthetünk majdnem ugyanazon alapanyagok felhasználásával.
Hozzávalók:
Elkészítés:
Tegyük a hozzávalókat egy nagy edénybe.
Engedjük tele 7-8 centi magasan vízzel, majd forraljuk fel az egészet.
Főzzük 20-25 percig, vagy amíg a lencse meglágyul.
Dobjuk ki a fokhagymát és a petrezselyemszárat.
Ezután felhasználhatjuk a következő receptekben.
Hozzávalók:
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 220 fokra.
Tegyük a sárgarépát, az édesburgonyát és a hagymát egy sütőlapra. Locsoljuk meg egy evőkanál olajjal és szórjuk meg sóval.
Süssük 25-30 percig, amíg aranybarna lesz.
Egy tálban keverjük össze a sült zöldséget a párolt lencsével. Adjuk hozzá a zellert, a zellerlevelet, a spenótot, a petrezselymet és a napraforgómagot.
Locsoljuk meg a maradék olívaolajjal és citromlével.
Sózzuk, borsozzuk és forgassuk össze.
Morzsoljuk rá a fetát és tálaljuk.
Hozzávalók:
Elkészítés:
Melegítsük fel az olívaolajat egy tálban. Pirítsuk meg rajta a hagymát, a sárgarépát, a zellert és az édesburgonyát.
Adjuk hozzá a fokhagymát és főzzük még egy percig.
Adjuk hozzá a paradicsomot, az alaplevet, a babérlevelet és 1 teáskanál sót.
Forraljuk fel, majd főzzük 25 percig.
Adjuk hozzá a lencsét és a spenótot.
Főzzük, amíg a spenót össze nem esik.
Tálaljuk petrezselyemmel és parmezánnal.
Hozzávalók:
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 190 fokra.
Tegyük a lencsét egy aprítógépbe és aprítsuk fel.
Adjuk hozzá a tojást, a ricottát, a parmezánt, a fokhagymaport, a sót és a zsemlemorzsát. Keverjük át néhányszor az aprítógéppel.
Az elkészült masszából csináljunk gombócokat és tegyük egy sütőpapírral kibélelt tepsire.
Süssük 15-20 percig, vagy amíg aranybarna lesz.
Tálaljuk házi pesztóval.