A kimcsi tele van egészséges baktériumokkal, mint például a laktobacillusok. Ezek hozzájárulnak a bélmikrobiom egészségéhez,
nélkülözhetetlenek az emésztéshez.
Ráadásul a kimcsi tele van rostokkal, amely szintén jótékonyan hat az emésztésre.
A kimcsiben található probiotikumok segíthetnek az immunrendszerünk egészségének megőrzésében. Egy 2014-es kutatás szerint például szinte bármilyen megbetegedéssel szemben védelmet nyújthatnak a megfázástól a rákig.
Egy 2013-as tanulmány szerint a kutatók felfedezték, hogy a kimcsi a szív egészségéhez is hozzájárul. Ezt a kutatást fiatal felnőtteken végezték, akik hét napon keresztül fogyasztottak kimcsit. Azt találták, hogy ennek köszönhetően csökkent a rossz koleszterinszint a szervezetükben.
Tekintettel a benne lévő antioxidánsokra, nem meglepő, hogy gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal is bír.
Az egészséges baktériumok és a rostok befolyásolják az étvágyat és fokozzák a teltségérzetet. Mivel a kimcsi alacsony kalóriatartalmú élelmiszer, jól megállja a helyét egy diétában.
Hozzávalók:
Elkészítés:
Szeleteljük a káposztát 2,5 centiméteres csíkokra.
Keverjük össze 1 evőkanál tengeri sóval, majd tegyük félre 1 órára.
Elközben készítsük el a kimcsipasztát. Keverjük össze egy tálban a fokhagymát, a gyömbért, a csiliszószt, a cukrot, a halszószt és a rizsecetet. Ha szükséges, hígítsuk vízzel.
Öblítsük le a káposztát folyó víz alatt, azután szárítsuk meg.
Tegyük egy tálba a retekkel, a répával és a hagymával, azután öntsük rá a pasztát. Forgassuk át az egészet.
Töltsük befőttes üvegekbe és hagyjuk szobahőmérsékleten egy napig. Ezután tegyük hűvös helyre egy hétre.