A sütőtökben rengeteg béta-karotin van, amely a narancssárga színért felel. Ez egyfajta antioxidáns, amely felléphet a rákos megbetegedések ellen. Mivel a kálium, a C-vitamin és a rostok kiváló forrása, csökkentheti a vérnyomást.
Egy fél csésze tök körülbelül 3 gramm rostot tartalmaz.
Egy átlagos felnőttnek körülbelül 25 gramm rostot kellene fogyasztania egy nap. A rost segíti a megfelelő bélmozgást és fokozza a teltségérzetet. Ezért és mivel alacsony a kalóriatartalma egy diétában is megállja a helyét.
Kattintson a képre a galériáért!
A béta-karotin a szervezetben A-vitaminná alakul át, az A-vitamin pedig elengedhetetlen az egészséges látáshoz. A sütőtök jó forrása a luteinnek és a zeaxantinnak is, amelyek védelmet nyújthatnak a szürkehályog ellen.
A benne lévő C- és E-vitaminnak köszönhetően a bőrünk is egészségesebbé válhat,
illetve az immunrendszerünk működése is fokozódhat. Továbbá mivel a tökmag jó magnéziumforrás, javíthatja a hangulatunkat.
Készítsük el a következő receptet reggelire!
Hozzávalók:
Elkészítés:
Egy nagy tálban verjük fel a tojásokat, sózzuk és borsozzuk, öntsük bele a főzőbort.
Adjuk hozzá a sütőtököt és a hagymát, alaposan keverjük össze.
Öntsük az olajat egy serpenyőbe, jól folyassuk szét, az oldalára is jusson.
Amint az olaj megmelegszik, öntsük a tojásos keveréket a serpenyőbe.
Tegyünk rá egy fedőt és süssük 5 percig az egyik oldalát.
Fordítsuk meg, szintén fedjük le és süssük a másik oldalát is 5 percig.
Tálaljuk pirított szezámmaggal és szójaszósszal.