Ezért egyen sok sütőtököt

sütőtök
Vágólapra másolva!
A sütőtök tele van olyan tápanyagokkal, amelyek fogyasztása elképesztő egészségügyi előnyökkel jár – mondja Lisa Jones, bejegyzett dietetikus. Arról nem beszélve, hogy könnyen hozzáadható az étrendhez és rendkívül sokoldalú.
Vágólapra másolva!

A sütőtökben rengeteg béta-karotin van, amely a narancssárga színért felel. Ez egyfajta antioxidáns, amely felléphet a rákos megbetegedések ellen. Mivel a kálium, a C-vitamin és a rostok kiváló forrása, csökkentheti a vérnyomást.

Egy fél csésze tök körülbelül 3 gramm rostot tartalmaz.

Egy átlagos felnőttnek körülbelül 25 gramm rostot kellene fogyasztania egy nap. A rost segíti a megfelelő bélmozgást és fokozza a teltségérzetet. Ezért és mivel alacsony a kalóriatartalma egy diétában is megállja a helyét.

Kattintson a képre a galériáért!

tökpite
Igazi csodaétel: a sütőtök - Ezért fogyassz belőle minél többet! saláta
sütőtök krémleves Depresszió űző finomságok - melegítsd fel magad a borús őszi napokon
sütőtök
Házi papillon sütőtökkel, zsendicével az igazi ínyenceknek
tökpüré
sütőtökö spagetti
palacsinta Végre itt a sütőtök szezon: ezért imádjuk
céklás-sütőtökös saláta
Egészséges recept: töltött sütőtök
pumpkin spice latte sütőtökös tejeskávé

A béta-karotin a szervezetben A-vitaminná alakul át, az A-vitamin pedig elengedhetetlen az egészséges látáshoz. A sütőtök jó forrása a luteinnek és a zeaxantinnak is, amelyek védelmet nyújthatnak a szürkehályog ellen.

A benne lévő C- és E-vitaminnak köszönhetően a bőrünk is egészségesebbé válhat,

illetve az immunrendszerünk működése is fokozódhat. Továbbá mivel a tökmag jó magnéziumforrás, javíthatja a hangulatunkat.

Készítsük el a következő receptet reggelire!

Tökös omlett

Hozzávalók:

  • 3 tojás
  • 2 csésze kockára vágott tök
  • 1 kis csokor metélőhagyma, hosszú vékony darabokra vágva
  • ½ teáskanál só
  • ½ teáskanál őrölt fekete bors
  • 1 evőkanál főzőbor
  • 2 evőkanál olaj
  • egy marék pirított szezámmag a tálaláshoz
  • szójaszósz a tálaláshoz

Elkészítés:
Egy nagy tálban verjük fel a tojásokat, sózzuk és borsozzuk, öntsük bele a főzőbort.
Adjuk hozzá a sütőtököt és a hagymát, alaposan keverjük össze.
Öntsük az olajat egy serpenyőbe, jól folyassuk szét, az oldalára is jusson.
Amint az olaj megmelegszik, öntsük a tojásos keveréket a serpenyőbe.
Tegyünk rá egy fedőt és süssük 5 percig az egyik oldalát.
Fordítsuk meg, szintén fedjük le és süssük a másik oldalát is 5 percig.
Tálaljuk pirított szezámmaggal és szójaszósszal.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!