Szereti az olasz konyhát? Most figyeljen!

olasz konyha
Vágólapra másolva!
A tudatos táplálkozás és az ízléskultúra a téma a 4. Olasz gasztronómiai világhéten, amelynek keretében kóstolókkal, szemináriumokkal, filmvetítésekkel és egyéb programokkal népszerűsítik az olasz konyhát hétfőtől Magyarországon is.
Vágólapra másolva!

Ezekben a napokban a világ minden olasz nagykövetsége megrendezi a gasztronómiai programot, amely a biodiverzitás és a fenntartható mezőgazdaság témáit zászlajára tűző, 2015-ös Milánói Világkiállítás üzenetét viszi tovább.

A rendezvénysorozat célja, hogy felhívja a figyelmet az úgynevezett mediterrán diéta előnyeire,

hiszen az olasz étkezés kiválóan illeszkedik a mai kornak az egészséges táplálkozás melletti és a túlsúlyosság elleni küzdelméhez.

Forrás: Shutterstock

Ehhez természetesen fontosak a minőségi alapanyagok. Az idei világhéten a rizottó, a pármai sonka, a parmezán, a modenai balzsamecet, az extra szűz olívaolaj és az olasz bor lesz a "főszereplő".

A legfrissebb Michelin-kalauz 374 olasz éttermet díjazott csillaggal, közülük 11-et hárommal, ami mutatja az olasz gasztronómia magas minőségét.

A világhét idei magyarországi díszvendége Cristina Bowerman Michelin-csillagos séf, aki 2013-ban az év női séfje volt Olaszországban. Ő a rizottó titkairól tart mesterkurzust, az ikonikus olasz ételt ezúttal valtellinai bresaolával (marhasonka), cetarai szardellával, pecorino sajttal és naranccsal ízesítve.
Cristina Bowerman arról szólt, hogy

Olaszországban 174-fajta rizst termesztenek, ezek közül mégis keveset ismer a világ.

A minőségi olasz rizs mellett a rizottó másik titka, hogy nem egy receptről van szó, hanem egy sajátos technikáról. Valódi rizottó csak frissen készülhet.

A világhéten kóstolóval egybekötött mesterkurzusokon mutatkozik be Budapesten három olasz vendéglátóipari iskola, megismertetve a látogatókat Puglia, Chianti és Lazio gasztronómiájával. A részletes programról itt tájékozódhat.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!