KALCIUM
Elengedhetetlen a csontok és a fogak egészségéhez, valamint az izmok működéséhez. Noha a spenót remek kalciumforrás, oxálsavat is tartalmaz, amely megnehezíti a feldolgozását. Ezért nem szabad csak erre támaszkodni.
Kiváló kalciumforrások: tejtermékek, fehérbab, szardínia és halkonzervek, zöld leveles zöldségek, mandulatej, diófélék, magvak, aszalt gyümölcsök, például a sárgabarack.
VAS
Fontos a növekedéshez és a fejlődéshez, elengedhetetlen a vérsejtek egészségéhez, amelyek az oxigént szállítják a testben. Emiatt érezzük magunkat egészségesnek és energikusnak. Az állati alapanyagokból származó vas könnyebben felszívódik, ugyanakkor
C-vitaminban gazdag ételek fogyasztásával tudjuk fokozni a hasznosulását.
Kiváló vasforrások: máj, sovány vörös hús, kagyló és halkonzervek, tojássárgája, aszalt gyümölcsök, mint a szilva, a sárgabarack és a füge, dió, zöld leveles zöldségek, tengeri moszat, hüvelyesek, valamint a zab- és a búzakorpa.
MAGNÉZIUM
Segít a testnek a zsírok és a fehérjék feldolgozásában, valamint a csontok és a fogak egészségének megtartásában.
A kalcium, a nátrium és a kálium mellett megkönnyíti az izmok működését, az idegjelek továbbítását és a vér kalciumszintjének szabályozását.
Kiváló magnéziumforrások: káposzta, főleg nyersen, articsóka, édesburgonya, teljes kiőrlésű gabonafélék, baromfi, napraforgómag, szezámmag, kesudió, mandula és földimogyoró.
FOSZFOR
Szintén elengedhetetlen a csontok és fogak egészségéhez, az energia tárolásához. A testnek szüksége van D-vitaminra a foszfor hasznosulásához.
Kiváló foszforforrások: teljes kiőrlésű gabonafélék, vörös hús, baromfi, tenger gyümölcsei, hüvelyesek, diófélék és magvak.
SZELÉN
A szelén más antioxidánsokkal, például E-vitaminnal együtt hasznosul. Nélkülözhetetlen az immunrendszer
és a pajzsmirigy normál működéséhez.
Kiváló szelénforrások: máj, kagyló, kaviár, hal, gombák, fokhagyma, tojássárgája, szezámmag, napraforgómag, búzacsíra, búza, zab, rizskorpa.
KÁLIUM
Ez szabályozza a víz, illetve a sav és a lúg egyensúlyát a testben. Elősegítheti az idegek és az izmok megfelelő működését, segíthet a magas vérnyomás szabályozásában, enyhítheti az ingerlékenységet.
Kiváló káliumforrások: banán, narancs, paradicsom, mángold, spenót, gomba, édeskömény, cékla, burgonya, hüvelyesek, baromfi és hal.
CINK
Annak ellenére, hogy kisebb mennyiségben van rá szükségünk, nélkülözhetetlen a sejtosztódás során, az immunrendszer számára és a növekedésben.
Szabályozhatja a hangulatot, az étvágyat, illetve segíthet lebontani a szénhidrátokat, a fehérjéket és a zsírokat.
Kiváló cinkforrás: sovány vörös húsok, kagyló, baromfi, búzacsíra, diófélék, magvak, tojás, teljes kiőrlésű gabonafélék.