A grillezett sajtos szendvics tökéletessége a kenyér, a sajt, a zsiradék egyensúlyán múlik, na meg persze az elkészítés módján is. Használjunk hozzá hagyományos fehér kenyeret, és felejtsük el a bagettet vagy a ciabattát.
Persze a fehérből is a kovászos lenne a legjobb választás.
Ha kiválasztottuk a kenyeret, akkor jöhet a sajt. Lehet cheddar, gruyere, mozzarella, edami, parmezán, ementáli vagy füstölt sajt, esetleg ezek valamilyen kombinációja.
Ezt követi a sütés. Ez a folyamat pont annyira fontos, mint az alapanyagok kiválasztása. A lényeg, hogy a sajtnak megfelelően meg kell olvadnia, a kenyérnek pedig pirulnia. Elkészítéséhez használjunk tapadásmentes vagy öntöttvas grillserpenyőt.
Paninikészítőben is megsüthetjük, ha nem zavar a túl lapos grillezett sajtos szendvics.
Ügyeljünk arra, hogy alacsony hőmérsékleten készítsük, hogy a sajtnak legyen ideje megolvadni. És még egy fontos dolog: a zsiradék. Ez általában vajat jelent, amelyet ne a serpenyőbe tegyünk, hanem a kenyér külső oldalára kenjük rá.
Megállhatunk a sajtnál és a kenyérnél is, mint fő hozzávalók, ugyanakkor tehetünk közé szalonnát, paradicsomot, sonkát, szalámit, párizsit vagy lekvárt. Azt azonban tudni kell: a hagyományos grillezett sajtos szendvics
csak kenyér és sajt, semmi több.
Tehát a folyamat a következő: megkenjük vajjal a kenyérszeletek egyik oldalát, majd a serpenyőbe tesszük. Erre jön a sajt, majd a másik szelet kenyér a vajas oldalával felfelé. Amint az alul lévő kenyér eléggé megpirult, megfordítjuk az egészet. Akkor jó, ha a sajt megolvad a közepén, a kenyér pedig szépen megpirul.