A Science Direct folyóiratban megjelent tanulmány szerint egyre több bizonyíték támasztja alá
a rossz étrend és a hangulati rendellenességek (szorongás, depresszió, valamint egyéb állapotok) közötti összefüggést.
A szakértők arra jutottak, hogy a tápanyagokban gazdag ételek rendszeres fogyasztása elengedhetetlen a normális mentális állapot fenntartásához. Ennek mentén öt étkezési tippet szedtek össze.
A friss zöldségek és gyümölcsök rendszeres fogyasztása hozzájárul a boldog és kiegyensúlyozott élethez, a jóléthez és a mentális egészséghez. Ez a bennük lévő vitaminoknak, ásványi anyagoknak, enzimeknek és antioxidánsoknak köszönhető.
Megállapították, hogy a mediterrán étrend jelentős mértékben csökkenti a depresszió kialakulását. Gazdag gyümölcsökben, zöldségekben, halban és teljes értékű gabonafélékben.
A B-vitamin-hiány kimerültséget, letargiát, depressziót és a memória hanyatlását okozhatja. Továbbá a D-vitamin segíthet növelni a figyelmet és a memória működését is. Érdemes mindkettő pótlására időt fordítani.
Bár az összes tápanyag fontos az egészség szempontjából, az agyra a következők vannak a legnagyobb hatással: fehérje, vas, kolin, folát, jód, A-, D-, B6- és B12- vitamin, valamint a hosszú láncú többszörösen telítetlen zsírsavak.
Ha kihagyjuk a reggelit, nem tápláljuk a testünket – beleértve az agyat is. Az étkezés kihagyása kimerültséghez, fáradtsághoz és memórianehézségekhez vezethet. Építse be a reggeli rutinjába az étkezést, és azonnal érezni fogja a változást!