Az egri és szekszárdi bikavér különbözik ugyan a termőtájak eltérő adottságai miatt, azonban osztozik a házasítási szabályok nagy részében és a minőségi kategorizálásban. A párbaj szó ellenére ez a hetedik alkalommal megrendezésre kerülő kezdeményezés
a közös gondolkodáson alapul. Az összefogásban résztvevő borászok évről évre azon dolgoznak, hogyan lehet a bikavéreket minél magasabb minőségben elkészíteni
és a nagyvilág elé tárni, figyelembe véve a folyamatosan változó borfogyasztási szokásokat és igényeket.
A rendezvényen mindkét régió pincészetei igyekeznek a legjobb vagy legjellegzetesebb bikavéreit bemutatni. Fontossága az eseménynek, hogy
a Tokaji Aszú után a magyar borok hallatán a Bikavér jut először a külföldi fogyasztók és nemzetközi borpiac szereplőinek eszébe.
S ezek a vélekedések nagyban meghatározzák az összességében magyar borászatról alkotott vélekedést is.
A 7. Bikavér Párbajon 32 borászat mutatja be bikavéreit az Egri és a Szekszárdi Borvidékről,
a borászatokat a rendezvény hagyományai szerint összepárosítják:
egy dupla standot egy egri és egy szekszárdi borász foglal el. A nagy kóstoló előtt kísérő rendezvényt is tartanak, a „Kerekasztal kóstolón" Fiáth Attila nemzetközi borakadémikus vezetésével és a két régió borászainak részvételével vakteszten választják ki, melyek azok a borok, melyek a legközelebb állnak az ideális, arányos, referenciának számító bikavérstílushoz.
A különteremben ezúttal a Taste & Play bikavér- és fajtafelismerő játékával, a speciálisan az eseményre fejlesztett Bikavér Rodeóval ismerkedhetnek meg az érdeklődők. Az esemény a nagy közönség számára 18 órakor nyílik meg és tart 21:30-ig,
a résztvevők kötetlenül, sétáló kóstolón ismerkedhetnek meg a 32 kiállító borászat bikavéreivel.
A rendezvényt a két borvidék a Borjourral, Magyarország legnagyobb borközösségével közösen szervezi.