Az alma körülbelül egy hétig marad friss szobahőmérsékleten, a hűtőben egy-két hónapig. Ez nem azt jelenti, hogy nem tárolhatjuk a pulton, például egy gyümölcskosárban, csak ebben az esetben érdemes néhány napon belül megenni.
Ha viszont kaptunk egy nagy zacskó almát a szomszéd fájáról, akkor inkább tegyük a hűtőbe.
Fontos azonban, hogy ne tároljuk az almát más gyümölcsökkel együtt, mert az alma etilén gázt bocsát ki, amely érésfokozó. Így az almával együtt tárolt gyümölcsök gyorsabban megromlanak, mint egyébként.
Megpucoltuk vagy felvágtuk az almát? Ebben az esetben is mehet a hűtőbe. A barnulás elkerülése érdekében
áztassuk pár percig citromlében.
A citromsav lassítja az oxidáló folyamatot. Tegyük ezután a citrommal kezelt almadarabokat egy légmentesen lezárt edénybe, aztán a hűtőbe. Körülbelül egy hétig fogyasztható.
Onnan, hogy a régi alma bőre ráncos, elszíneződött. Ha felvágjuk, akkor a belseje kásás. Ugyanakkor ezeket az almákat is fel lehet még használni például desszertekben.
Készíthetünk belőle például almás piskótát!
Hozzávalók:
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 170 fokra.
Hámozzuk meg, majd reszeljük le az almát.
Verjük fel a tojásokat a cukorral egy tálban.
Egy másik tálban keverjük össze a lisztet, a cukrot, a sót, a sütőport, a fahéjat és a vaníliáscukrot.
Öntsük hozzá a tojásos keverékhez, és dolgozzuk össze.
Nyomkodjuk ki az almából a levet, keverjük a masszához.
Öntsük egy sütőpapírral kibélelt tepsibe, és süssük légkeveréssel 20-25 percig.
Hagyjuk kihűlni, majd tálaljuk porcukorral megszórva.