A Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete - rendhagyó módon - idén is megszervezte az Év Fagylaltja versenyt, melynek célja a klasszikus és hagyományos módon készített, jó minőségű kézműves fagylalt népszerűsítése.
Szokták mondani a rossz borra, hogy főzéshez még jó lesz. Ám ez egyáltalán nem igaz. Ha nem jó az íze, ha túl savas a bor, akkor nem adja hozzá az ételhez azt a gazdagságot, amiért megérné felhasználni. Csak olyan bort válasszunk főzéshez, amit magában is szívesen meginnánk.
A bort a főzés korai szakaszában kell hozzáadni. Ha túl későn adjuk hozzá, akkor a végeredmény nem biztos, hogy ízletes lesz. Ez azért van, mert a bornak nincs elég ideje elpárologni, és felborul az ízegyensúly a kész ételben.
Gyújtsuk meg a grillt, hagyjuk, hogy az illat körbelengjen, és élvezzük a nyáresti hűsölést. Egy grillparti nem lehet teljes sem a gyümölcsök, sem a sajtok nélkül. Azt már tudjuk, hogy isteni finom grillezve az alma, a körte és a barack is. De vajon milyen sajtot vegyünk hozzá? Ezeket gyűjtöttük össze.
Az uborkasaláta egy örök klasszikus. Könnyű, frissítő és egyszerűen elkészíthető. Az uborkasalátának két változata van: krémes szószos és ecetes. A krémes változathoz tejfölt kaprot, fokhagymát, cukrot és egy kis ecetet tesznek. Mi most az ecetes változatot fogjuk megcsinálni.
Az ecetes uborkasaláta kihagyhatatlan alapanyaga a kapor. Az uborka önmagában is egészséges, hát még kaporral. A kapor ugyanis segíthet csökkenteni a koleszterinszintet, vitalizál, erőt ad és megvédhet a szabad gyököktől is.
Ezek a konyhai trükkök lényegesen megkönnyíthetik az életünket. Hiszen néha szembe kell néznünk a ténnyel: a konyhánkban eluralkodott a káosz, és segítségre van szükségünk, hogy oda is helyet varázsoljunk, ahol nincs. Nézze meg a videót, és lesse el az egyszerű trükköket.
A víz nélkülözhetetlen az élethez. Az emberi test egyik legfontosabb alkotóeleme. Számos funkcióval rendelkezik, idetartozik többek között a testhőmérséklet és a vérnyomás szabályozása, tápanyagok és vegyületek vérben történő szállítása, salakanyagok ürítése, az emésztőrendszer, az agy, az ízületek működésének támogatása, a bőr megfelelő állapotának biztosítása.
A felnőtt férfiak testtömegének kb. 60%-a folyadék, míg nőknél ez 50–55% (az átlagosan magasabb testzsírszázalék miatt), míg újszülöttek esetében legfeljebb 75%. Szervezetünk működése akkor kiegyensúlyozott, ha a bejutó (folyadékfelvétel) és termelődő, valamint az onnan eltávozó víz (folyadékleadás) mennyisége egyensúlyban van.
Vannak időszakok az életben, amikor egyszerűen túl fáradtnak érezzük magunkat bármihez. Rosszul aludtunk, netán le vagyunk terhelve a munkában, bármi megeshet. Ilyenkor a kávéra gondolunk jó barátként, tőle várjuk a megváltást. De mi lenne, ha ezúttal kipróbálnánk ezt az energiaszelet-receptet?!
A nyár kedvencei a bogyós gyümölcsök, a friss áfonya, a málna, a szeder, az eper. Édes, tiszta ízűek, önmagukban is imádnivalóak, hát még salátaként vagy turmixban fogyasztva. Ráadásul tele vannak tápanyagokkal és antioxidánsokkal is, így hozzájárulnak az immunrendszer általános egészségéhez.
A felhasználásuk azonban igen szegényes, hiszen csak a megszokott módokon fogyasztjuk őket. Ezért összeszedtünk néhány szokatlan felhasználási módot, amely még izgalmasabbá teszi az étkezésünket.
Nincs is üdítőbb, mint a frissen készült, hideg, gyümölcsökkel édesített limonádé. Egy forró nyári napon a legjobb választás. Szerencsére limonádét készíteni nagyon egyszerű, néhány gyors lépés, tíz perc és már élvezhetjük is. A limonádé összetevőit mi magunk válogathatjuk meg, a legjobb benne, hogy az alapanyagoknak köszönhetően nemcsak finom, hanem egészséges is.
A csokoládét sokan bűnös élvezetnek tekintik, de valójában inkább bátran hívhatjuk édes élvezetnek. Nem a tejcsokoládéról beszélünk, hanem a kissé kesernyés, több mint 70% kakaótartalmú étcsokoládéról. Az étcsokoládé általában 50-90% kakaót tartalmaz, amely tele van flavonoidokkal. Ez felelős a kakaó, így az étcsokoládé csodás egészségügyi előnyeiért.
A kakaó és a csokoládé jótékony hatásait először a maják élvezték évszázadokkal ezelőtt. Erjesztett italként fogyasztották, különböző fűszerekkel ízesítették. A csokoládét a spanyolok hozták Európába a 16. században. Kezdetben természetes gyógyszerként tartották számon, aztán végül elnyerte a mai formáját.
A házi tepertőkrém feldobja a kellemes nyári reggeleket. A legjobb benne, hogy gyorsan készen van, és úgy ízesítjük, ahogy szeretnénk. Próbáljuk ki ezt a receptet.
Ennek a nyári pizzának a különlegessége, hogy nemcsak a sütőre, hanem a grillre is szükségünk van az elkészítéséhez. Méghozzá azért, mert a feltétek egy része grillezve kerül rá, így lesz igazán finom a végeredmény. Az egyik ilyen feltét nem más, mint az őszibarack.
Terüljünk el a kényelmes kanapénkon, készítsük el ezt az isteni snacket Indiából, és élvezzük a pihenést. Az aloo popcorn méretében hasonlít a popcornra, ám sokkal izgalmasabb. Az elkészítéséhez sem kukorica kell, hanem burgonya!