Emlékszem, milyen izgatott voltam, amikor a nagyit figyeltem a konyhában. Épp túrós batyut csinált nagy gonddal és odafigyeléssel, közben nekem magyarázta, hogy mitől lesz igazán puha és finom. A tészta titka a jól felvert tojásban rejlik, míg a töltelék pedig a vaníliától lesz még finomabb.
Nyáron a nem megfelelően tárolt élelmiszerek gyakran okozhatnak hasmenést, amelynek a elggyakoribb oka a szalmonellafertőzés. Ezért a nagy melegben körültekintően oda kell figyelni ételeink megfelelő tárolására és hűtésére, kimondottan a húsok, leginkább a szárnyasok és a darált húsok esetében. Érdemes követnünk Dr. Torzsa Péter családorvos tanácsait.
Az ételmérgezés egyik leggyakoribb forrása a nem megfelelően megsütött, majd helytelenül, hűtés nélkül tárolt hús. Különösen a szárnyas és a darált húsok elkészítésénél kell az alaposságra figyelni – kezdi dr. Torzsa Péter családorvos.
Ha a hétköznapokon megkívánunk valami finomat, csakis az egyszerű és könnyen elkészíthető receptek jöhetnek szóba. Tökéletes választás a lusta csokoládés sütemény, amelyhez mindössze csak három hozzávaló kell.
Süt a nap odakint? Mire várunk még, vegyük elő a tárcsát! Sokaknak először a grill jut eszébe egy napsütötte délutánon, pedig a tárcsán is izgalmas finomságokat készíthetünk. Mutatjuk, hogyan lesz igazán finom a csirkehús, és mi minden kerülhet még a tárcsára.
A tárcsa evolúciós fejlődése a mezőgazdaságig nyúlik vissza. Eredetileg ugyanis földművelésnél, szántás után használták a gazdák. Ez persze nem jelenti azt, hogy ne lehetne újragondolni, amit persze meg is tettünk.
Ezzel az új módszerrel villámgyorsan elkészíthetjük a sült csirkemellcsíkokat. Csak fel kell vágnunk, felszúrni egy fanyársra, befűszerezni és már mehet is a sütőbe. Mutatjuk, hogyan! Nézze meg a videót, és próbálja ki már ma ezt az új módszert!
Mi az első dolog, ami eszünkbe jut, ha meghalljuk a pizza szót? Az ízletes olasz finomság paradicsomos szósszal, sok sajttal és a kedvenc feltéteinkkel. Egy harapás, és máris eksztázisba kerültünk. Ám a világ változik, egyre több őrület üti fel a fejét, majd fejlődik tovább.
Ilyen az édes és krémes desszertpizza is, amely csak kinézetben emlékeztet a hagyományoshoz. Próbáljuk ki! Biztos vagyok benne, hogy a desszertpizza először megdöbbentő lesz, ám amint elmúlik a meglepetés, ugyanolyan nagy kedvencünkké válik, mint a hagyományos.
Minden, amire a testünknek szüksége van, már létezik a természetben. Ezeket használjuk fel a házi, energiát adó italokhoz, amelyeket fogyaszthatunk a reggeli mellé. Egy pohár, és máris jobban indulhat a reggelünk. Mindezt teljesen egészségesen! Lesse el a következő egyszerű recepteket, és élvezze a frissességet!
A reggeli turmixok kiválóan kiegészítik a nap első étkezését, finomak, ráadásul csakis természetes alapanyagokból készülnek. Elkészítésük rendkívül szórakoztató, hiszen az alapanyagok összepárosításának csak a képzeletünk szabhat határt. Ráadásul mindössze öt perc, és már önthetjük is a pohárba.
A friss smoothie-k általában több gyümölcsöt és zöldséget is tartalmaznak, amelyek tele vannak vitaminokkal és ásványi anyagokkal. Így a smoothie a legegyszerűbb és leggyorsabb módja, hogy bevigyük ezeket a szervezetünkbe.
A citrom C-vitaminban, folátban, káliumban és flavonoidokban is gazdag. Feldobja ételeinket és italainkat, jó, ha van belőle a hűtőben. Előfordulhat azonban, hogy túl sok citromot vásárolunk a boltban. Ekkor fogan meg először bennünk a kérdés: hogyan őrizhetjük meg a citromot hosszabb ideig?
Hasonlóan a tojáshoz, a margarinhoz vagy a cukorhoz, a táplálkozási ajánlásokban időről-időre a zsír válik az első számú közellenséggé. Így nem is csoda, hogy a mindennapi étkezések során elfogyasztott különféle zsiradékokat, olajféléket számos félreértés övezi.
Mit érdemes választanunk, és melyek azok az élelmiszertípusok, amiket jobb elkerülni? Íme a legnépszerűbb tévhitek és azok cáfolatai. Az első tévhit, hogy ki kell iktatnunk az étkezéseinkből a zsírt. Elsőre talán meglepően hangzik, de a zsír az egészséges táplálkozás létfontosságú része.
Izgatottan vártuk a pillanatot, hogy megjelenjen a piacok standjain az isteni szilva. Degeszre tömtük magunkat vele, nem győztünk újra és újra venni. Annyira finom, annyira imádjuk, hogy nem hagyhatjuk ki kedvenc szilvás receptjeinket sem.
A zöldbab egy nagyon sokrétű és könnyen felhasználható alapanyag, noha igencsak háttérbe van szorulva: alapvetően keveset fogyasztunk belőle. Készíthetünk belőle salátákat, leveseket, főzeléket, de akár köretként vagy csőben sütve is fogyaszthatjuk.
Fontos azonban, hogy mindig főzzük vagy süssük elő. Mindemellett persze nem elhanyagolható szempont az a számos egészségügyi hatás, amelyet a zöldbab számlájára írhatunk. Ezeket gyűjtöttük most egy csokorba.
A nyár nemcsak arról szól, hogy élvezzük a napsütést a hátsó udvarban vagy pihenünk a Balaton-parton, hanem arról is, hogy finom ételeket készítünk friss alapanyagokból. Vegyük például ezt a krémes kukoricalevest, amelyet minden kanállal egyre jobban imádunk.
A legtöbbünk tisztában van az ételek elő- és elkészítésének, illetve tárolásának szabályaival. De azt vajon tudjuk, hogy a nem megfelelő tárolás esetén nemcsak a hús, a tojás stb., hanem akár a rizs is megbetegíthet?