Puha és édes lekváros bukta a nagyitól, minden unoka álma

bukta
Vágólapra másolva!
Emlékszem, mennyire imádtam, amikor általános iskolában lekváros bukta volt az ebéd a menzán. Úgy vártuk, mint a Mikulást december elején, ez volt a napunk fénypontja. Azóta is az egyik kedvenc finomságom, imádom, hogy ilyen puha és édes. Nagyon könnyű elkészíteni, ezért egyértelmű volt, hogy felnőtt fejjel eltanulom majd a nagyitól a receptet. Nem volt könnyű dolgom, mert ő mindig annyi szeretetet süt bele, hogy képtelenség vetekedni vele. Ettől eltekintve az én lekváros buktám is mindig hamar elfogy.
Vágólapra másolva!
Lekváros bukta. A kép csak illusztráció! Forrás: Shutterstock

Lekváros bukta

Hozzávalók:

  • 1 kg liszt
  • 500 ml tej vagy növényi ital
  • 150 ml olaj
  • 1 tojás
  • 1 csipet só
  • 50 g élesztő
  • 4 evőkanál cukor
  • 1 vaníliáscukor
  • lekvár ízlés szerint

Elkészítés:

Melegítsük fel a tejet, keverjünk bele egy kevés cukrot, majd tegyük bele az élesztőt, és hagyjuk felfutni.
Keverjük össze a lisztet a maradék cukorral, a vaníliáscukorral, a csipet sóval, a tojással, az olajjal, a tejjel, végül forgassuk bele az élesztős keveréket.
Dagasszuk a tésztát néhány percig, majd tegyük félre, és hagyjuk a duplájára dagadni.
Nyújtsuk ki lisztezett felületen, vágjuk kockákra.
Kanalazzunk 2 evőkanál lekvárt mindegyik kocka szélére, tekerjük fel, és nyomkodjuk le a széleit.
Tegyük sütőpapírral kibélelt tepsire, kenjük meg egy felvert tojással, és tegyük 190 fokra előmelegített sütőbe.
Körülbelül 20-30 perc alatt megsül.
Tálaljuk porcukorral megszórva.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!