Ajándékozza meg családját egészséges karácsonyi ételekkel!

karácsonyi vacsora, bor
Vágólapra másolva!
Bár idén sokan azt érezhetjük, hogy a bezártság rányomja a bélyegét az ünnepekre, érdemes mégis pozitívan nézni erre az időszakra: itt az idő, hogy kipróbáljunk új recepteket, és elkészítsük a tradicionális karácsonyi ételeinket egészséges verzióban! Aki nem tudja elképzelni a karácsonyt halászlé és töltött káposzta nélkül, mégis szeretne egészségesebben étkezni, vagy diétázik, azok számára elegendő, ha kicsit alakítanak a jól bevált családi recepteken. Cikkünkben bemutatjuk, milyen hozzávalókat érdemes lecserélni, illetve mire figyeljen a bevásárlásnál, ha hagyományos ételeket szeretne készíteni szentestére.
Vágólapra másolva!

Bár a töltött káposzta csaknem diétás étel, hiszen a népszerű, ünnepi fogás tulajdonképpen húsból, zöldségből és némi rizsből áll, azonban a korábbi receptek zsírtartalmát érdemes csökkenteni.

Cserélje a hagyományos hozzávalók kalóriadús elegyét sovány pulykahúsra, helyettesítse a rizst hajdinával, s ha rántással készíti, használjon teljes kiőrlésű lisztet és szervírozza tejföl helyett joghurttal, s máris a család minden tagja számára fogyasztható ételt teszünk az asztalra!

Törekedjen rá, hogy minőségi magyar alapanyagokból főzzön, hiszen ezzel a magyar termelőket is segítheti a nehéz helyzetben!

A figyelmességünkért mindenki hálás lesz, és senkinek nem kell lemondani a hazánkban tisztelt hagyományokról sem.

Cikkünkben a kétfajta töltött káposzta receptje után bemutatjuk, mire érdemes figyelni a halászlé elkészítése során is.

Diétás töltött káposzta

Hozzávalók (4 személyre):

  • 80 dkg savanyú káposzta
  • 40 dkg savanyított káposztalevél
  • 2 fej vöröshagyma
  • 3-4 gerezd fokhagyma
  • 50 dkg darált pulykamell
  • 2 kávéskanál édesnemes pirospaprika
  • 6 dkg hajdina (barnarizzsel is készíthető)
  • 1 tojás
  • 1 csipet őrölt köménymag
  • 1 mokkáskanál szárított majoránna
  • 2 evőkanál kókuszolaj
  • 2 evőkanál teljes kiőrlésű liszt
  • só, bors
  • 7 dl paradicsomlé (opcionális)
  • 2 dl natúr joghurt

ELKÉSZÍTÉSE:
Mossa át a savanyú káposztát hideg vízben, majd vágja le a káposztalevelekről a vastagabb ereket! Hámozza meg a hagymát és a fokhagymát, majd vágja apróra! A kókuszolajon pirítsa meg a vöröshagymát, s adja a felét a darált húshoz! A maradékot hintse meg 1 kávéskanál pirospaprikával, öntsön rá 1 dl vizet, és keverje össze a savanyú káposzta felével! Keverje hozzá a darált húshoz a fokhagymát, a leforrázott hajdinát (barnarizst), a tojást, 1 kávéskanál pirospaprikát, a köménymagot, a majoránnát, és ízlés szerint fűszerezze sóval, borssal, a masszát csavarja a levelekbe töltse és csavarja fel! Elsőként ágyazzon meg a lábasában káposztából, erre tegye a tekercseket! Szórja rá a maradék savanyú káposztát, és töltse fel annyi vízzel, hogy éppen ellepje!

Törekedjen rá, hogy minőségi magyar alapanyagokból főzzön, hiszen ezzel a magyar termelőket is segítheti a nehéz helyzetben! Forrás: Shutterstock

Fedő alatt, lassú tűzön, kb. egy óra alatt főzze puhára, de közben többször rázogassa meg a lábost, keverni nem javasolt! A főzés vége felé tegye hozzá a paradicsomlevet, majd tálalja natúr joghurttal!

Glutén-, tojás- és laktózmentes töltött káposzta

Hozzávalók (10 adag):

  • 1 kg lapocka
  • 0,5 kg füstölt hús
  • 0,5 kg rizs
  • 2-3 ek pirospaprika
  • 1-1,5 ek só
  • 1 ek tápiókakeményítő
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 2 fej kisebb hagyma
  • 1 kg fejes káposzta
  • 1 kg apró káposzta

Elkészítés:
Keverje össze a darált húst, az előre átmosott rizst, 1 e. k sót, 2 e. k pirospaprikát 1 db apróra vágott hagymát és a zúzott fokhagymát! A massza állaga akkor jó, ha nem tapad hús a kezéhez. Ezután pihentetesse, míg előkészíti a többi hozzávalót! Fejtse le a káposzta leveleit, majd vágja ki a vastag ereket! Ha nagyon nagy a levél 2 felé is szét lehet vágni. A levél nagyságához mérten készítsen gombócokat, majd tegye a káposzta levélbe a tölteléket és hosszában tekerje fel és az egyik végét tömje be! Ne töltse túl szorosra, hagyjon elég helyet a rizsszemeknek a növekedéshez! Egy nagyobb edénybe tegyen apró káposztát, majd helyezze rájuk a megtöltött káposztákat, közeikben füstölt hússal! Szórjon rá tápiókakeményítőt, 1 e. k paprikát és 1 fej összevágott hagymát! Tegyen aprókáposztát a tetejére és engedje fel vízzel, hogy éppen ellepje! Fedje le az edényt és tegye be a 200 fokra előmelegített sütőbe! Ha felforrt, vegye takarékra és így főzze tovább. Ha megfőtt, fedő nélkül kb. 10 percig süsse tovább és tálalja!

Érdemes a hagyományos receptek zsírtartalmát csökkenteni, illetve néhány hozzávalót lecserélni: és máris tettünk az egészségünkért. Forrás: Shutterstock

A karácsonyi asztalok állandó fogása a halászlé, melynek nagy hagyománya van hazánkban, és alapvetően egészséges ételről van szó, hiszen a halnak számos jótékony egészségügyi hatása van, ugyanakkor, ha azt érzi, nehéz és hizlaló a népszerű étel, ez elsősorban a tetején lévő, vastag zsírrétegtől lehet.

Ha ezt "kihagyja", akkor sokkal egészségesebbé tehető ez a tradicionális étel, tehát érdemes soványabb halat választani, és a halfejet és -farkat is felhasználni, hiszen ezeknek köszönheti a leves a valódi aromáját. Az, hogy tésztával vagy anélkül tálalja, ízlés kérdése, de az egészséges táplálkozás jegyében érdemes kihagyni a szénhidrátban meglehetősen dús, főtt levesbe valót.

Halászlé

Hozzávalók 4 személyre:

  • 1/2 kg apróponty
  • 1/2 kg pontyszelet
  • 1/2 kg halfej és farok
  • 10 db harcsaszelet
  • 3 nagyobb fej vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 2 zöldpaprika
  • 2 paradicsom
  • só, bors, pirospaprika
  • kevés kókuszzsír

Elkészítés:
A pontyot és a harcsát filézze ki, és húzza le a bőrét, ha zsíros! Kuktában, kevés zsiradékon fonnyassza meg a szeletekre vágott vöröshagymát, majd a szeletelt fokhagymát, ezután adja hozzá a zöldpaprikát és a paradicsomot! Helyezze bele a jól megtisztított halfejet, halfarkat, pontyot, szórja meg pirospaprikával, ízesítse sóval! Párolja rövid ideig, engedje fel hideg vízzel, majd a kukta tetejét lezárva mérsékelt tűzön főzze 1-1,5 órán keresztül! Ezután passzírozza át és helyezze bele a kifilézett harcsaszeleteket, s 15 perc alatt főzze puhára!

A karácsonyi asztalok állandó fogása a halászlé, melynek nagy hagyománya van hazánkban. Forrás: Kapj rá!

Tálalja forrón, s készítsen ki mellé erős paprikát!

Forrás: Magyar Turisztikai Ügynökség

Készült a Magyar Turisztikai Ügynökség megbízásából.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!