Ezért nincs karácsony bejgli nélkül

Mákos bejgli Így készítsd el diétásan a legnépszerűbb karácsonyi finomságokat
Vágólapra másolva!
A bejgli eredetének történetét homály fedi, más-más származási helyről számolnak be a források. Európába a 14. században került, a bejgli szót pedig a 19. század óta használják a magyarok. A népi hagyományok szerint nincs karácsony bejgli nélkül, már csak azért sem, mert úgy tartották: a diós megóv a rontástól, a mákos pedig bőséget hoz.
Vágólapra másolva!

A nagymamám szívesen mesél történeteket a régi időkről, karácsony közeledtével pedig az elmúlt idők karácsonyairól.

Ők még maguk darálták a mákot és a diót a bejglihez, saját kezűleg gyúrták a tésztát is.

Szinte családi programnak számított – főleg, ha lányok voltak a háznál, akikre idővel átszállt a hagyományos bejglikészítás tudása.

Bár ma már számos divatos töltelékkel is készítenek bejglit, az igazi hagyományos mégiscsak a diós és a mákos marad. Arról nem beszélve, hogy nagymamáink receptjeit egyetlen bejgli sem múlja felül.

Készítsünk karácsonyra mi is!

Mákos bejgli. A kép csak illusztráció! Forrás: Shutterstock

Diós és mákos bejgli

Ha nem akarunk választani!

Hozzávalók a tésztához:

  • 500 g liszt
  • 250 g margarin
  • 40 g porcukor
  • 2 tojássárgája
  • 190 ml tej
  • 20 g friss élesztő

Hozzávalók a töltelékhez:

  • 250 g darált dió
  • 250 g darált mák
  • 250 g porcukor
  • 200 ml tej

Elkészítés:

A langyos tejben keverjük el a porcukrot, majd morzsoljuk bele az élesztőt.
Míg felfut, tegyük a lisztet egy tálba, és olvasszuk meg a margarint.
Keverjük a liszthez az élesztős tejet, a tojássárgáját, majd a margarint és egy csipet sót.
Dolgozzuk és gyúrjuk össze a tésztát, majd tegyük félre meleg helyre.
Öntsük egy-egy tálba a diót és a mákot.
Felezzük el a porcukrot, és az egyik felét a dióhoz, a másikat a mákhoz keverjük.
Felezzük el a tejet is, és öntsük fel mindkettőt.
Jól keverjük össze.
A tésztát szedjük ketté, majd nyújtsuk ki.
A tölteléket oszlassuk el a felületén, tekerjük fel, és tegyük egy sütőpapírral kibélelt tepsire.
Keverjük össze a megmaradt tojásfehérjét, üssünk hozzá még egy tojást.
Az így kapott, összedolgozott keveréktől lesz aranybarna és roppanós a bejgli héja.
Kenjük meg a bejglik külsejét, és süssük 190 fokon egy órát.
Közben folyamatosan ellenőrizzük.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!