Kattintson a képre, galéria nyílik a zeller egészségügyi hatásairól!
A zeller a mediterrán vidékekről származik, ugyanabba a növénycsaládba tartozik, mint a sárgarépa. A felülete fehéres, durva, gömbölyű, kis gyökerek is vannak rajta.
A húsa szintén fehér és sima, hasonlít a burgonyához.
A növény levele és szára is kiválóan felhasználható az étrendben, csakúgy, mint a gumója. Minél frissebb a zöldség, annál erősebb az íze. Tároljuk légmentesen zárt edényben a hűtőben.
A zeller kiváló alapanyaga a salátáknak, leveseknek, krémleveseknek, a rakott és a pörköltes ételeknek. A zeller remoulade egy népszerű francia étel, hasonló a káposztasalátához, ha pedig krémlevest készítünk, keverjük össze bátran almával, úgy lesz igazán finom. Fogyaszthatjuk nyersen, főzve vagy sütve is, bár főzve kissé édesebb.
Kiválóan használható a burgonya helyettesítéséhez, mert egészségesebb és alacsonyabb a szénhidráttartalma.
Például az ebből készült püré is nagyon finom! Tehát tökéletes választás köretnek húsok mellé. Készülhet belőle továbbá szósz, turmix, röszti, de még pite is. Sőt, bepanírozhatjuk, és kisüthetjük olajban. A vegán étrendben is kiemelt helye van, hiszen akár még fasírt is lehet belőle.