Karácsonykor szinte minden családban kerül hal az asztalra valamilyen formában: halászlé, rántott hal, vagy roston sült harcsaszeletek, utóbbiak majonézes salátákkal, tartármártással az igaziak. Bár régen alig kerültek karácsonykor csirkés ételek az asztalra,
ma egyre többen készítenek szárnyas fogásokat az ünnep alkalmából, mely fűszerekkel és naranccsal igazán karácsonyivá tehető,
de a kacsacomb is előnyös választás, mely akkor az igazi, ha kívül ropogós, belül pedig finom puhára sült.
A narancstól kicsit édeskés, gyümölcsös zamatú, családi vacsorákra is jó választás. A sült sertéshúsok napjainkban ugyancsak népszerűek karácsonykor:
a szűzpecsenyéből készült ízletes főétel is emelheti az ünnep fényét, melyet mi egészben sütve, fokhagymával ajánlunk.
A libamáj is különleges csemege az asztalon: rántva, göngyölve lehet előétel, vagy főfogás, hiszen hidegen és melegen is ízletes, a marhaételek kedvelői számára pedig a Wellington bélszín ajánlott madeiramártással, vegyes körettel.
A töltött ételek fogyasztása karácsonykor a gazdagságot szimbolizálja.
Hozzávalók:
Elkészítés:
A kolozsvári szalonnát vágja csíkokra, és süsse ki száraz serpenyőben! A kisült zsírban pirítsa meg a kockára vágott hagymát, majd adja hozzá az apró szeletekre vágott fokhagymát is! Rakja egy nagyobb keverőtálba a darált sertéshúst, adja hozzá a főtt rizst, s az előzőleg megdinsztelt hagymát, sózza, borsozza, és az őrölt köménnyel meg a fűszerpaprikával fűszerezze, majd keverje bele a kisütött szalonnadarabokat, dolgozza jól össze kézzel, miközben 1 dl vízzel lazítja a masszát!
A savanyú káposztát egyszer mossa át, majd egy nagy edény aljára szórjon belőle, s dobjon rá néhány babérlevelet! Erre a rétegre még jöhet pár szelet kolbász is, és utolsó rétegnek még egy kevés savanyú káposzta, ezután töltse a savanyúkáposzta-levelekbe a tölteléket, és szépen egy sorba fektetjük egymás mellé, majd még egy újabb réteg jön! Amennyiben maradna a töltelékből, csináljon belőle gombócokat, és ezeket tegye az egész tetejére! Egy utolsó réteg káposztával fedje be az egészet, majd öntse fel annyi vízzel, hogy ellepje az összes káposztát és főzze kis lángon 2 órán át! A végén csináljon egy rántást egy evőkanál zsírt olvasszon fel egy kis lábosban, erre szórjon egy evőkanál lisztet, és habverővel keverje össze! A tűzről levéve, egy teáskanál fűszerpaprikát keverjen hozzá, és azonnal öntse a töltött káposzta tetejére, majd egy fakanál segítségével óvatosan oszlassa szét a rántást a káposztákon, és ezután fogyasztható. Tálalásnál a töltött káposzták mellé szedjen kolbászt és gombócokat is, az étel tetejére pedig halmozzon tejfölt!
Érdemes alaposan bevásárolni, és otthonunk kényelmében megfőzni azokat az ételeket, amelyeket ilyenkor hagyományosan fogyasztunk ebben az időszakban.
Főzzön ön is minőségi magyar alapanyagok felhasználásával, hiszen azon túl, hogy ezek adják a fogások velejét, a magyar termelőket is segítik a jelenlegi, nehéz helyzetben!
Készült a Magyar Turisztikai Ügynökség megbízásából.