1. A zeller egy tápanyagerőmű, rostot, B6-, C-, K-vitamint, antioxidánsokat és fontos ásványi anyagokat tartalmaz, mint, a foszfor, a kálium és a mangán.
100 gramm nyers zellerben van 1,8 gramm rost és 1,5 gramm fehérje.
Fontos megjegyezni, hogy a zeller a főzés során veszít a vitaminkészletéből: C-vitamin-tartalma például 50%-kal csökken.
Kattintson a képre, galéria nyílik receptötletekkel!
2. Jótékony hatással lehet a szív egészségére, mert magas a K-vitamin- és a káliumtartalma. A kálium segíthet szabályozni a vérnyomást azáltal, hogy semlegesíti a magas sóbevitel negatív hatásait.
3. Mivel magas a rosttartalma, javíthatja az emésztést, az anyagcserét és fokozza a bélmozgást. A megfelelő rostbevitel elengedhetetlen a jó bélbaktériumok táplálásához.
4. Pozitív hatással lehet a csontok egészségére is, hiszen kiváló foszfor- és K-vitamin-forrás. Ezek fontos tápanyagok a csontoknak. A K-vitamin elősegíti a kalcium felszívódását. Öt tanulmány áttekintésével arra a következtetésre jutottak, hogy azoknál,
akik a legtöbb K-vitamint viszik be a szervezetükbe, 22%-kal alacsonyabb a csonttörés kockázata.
5. A zeller sokoldalú zöldség, így könnyen beépíthető az étrendbe. Használhatjuk saláták alapanyagaként, megfőzhetjük, pépesíthetjük, süthetjük vagy pörkölhetjük.
A boltban válasszunk sima, egyenletes felületű zellert. Kerüljük a nagy, nehéz, elzíneződött, felületi repedésektől hemzsegő fajtákat. Minél frissebb a zöldségünk, annál erősebb az aromája.
Az optimális eltarthatóság érdekében a zellert műanyag zacskóban a hűtő zöldségtárolójában tároljuk.
A főzéshez való előkészítéshez mossuk le, és dörzsöljük át a szennyeződések eltávolítása érdekében. Pucoljuk meg, azután vágjuk fel. A nyers zeller ropogós textúrájú, tökéletesen kiegészíti a salátákat.
Főzve kissé édesebb, pépesítve, pörkölve és főzve is fogyaszthatjuk.
Mivel a zeller gyorsan elszíneződik, áztassuk hideg, citromos vízbe.
1. Próbáljuk ki tartárral, nyersen fogyasztva.
2. A burgonya alternatívájaként is felhasználható.
3. Levesek, szószok és rakott ételek tökéletes alapanyaga.
4. Főzzök meg fokhagymás vízben burgonyával, aztán pirítsuk le vajon, rozmaringgal, borssal és sóval egy serpenyőben.
5. Főzzük meg a krumplival és készítsünk belőle zellerrel ízesített burgonyapürét.