A Magyar Pékszövetség idén is meghirdette Kenyérversenyét. Két kategóriában lehetett versenyezni: Szent István napi kenyér és Innovatív kenyér.
A több kategória célja, hogy bemutassa a magyar pékek kreativitását.
Az Innovatív kategóriában - ami igen népszerű volt a versenyzők körében - gyógynövényes, fűszeres kenyereket nevezhettek.
A verseny legfontosabb kategóriája az államalapítás ünnepére készülő Szent István napi kenyéré. A pékeknek döntő részben gabonaőrleményből, hagyományos kovászos technológiával kellett elkészíteni a kenyeret, úgy, hogy kizárólag magyar, természetes alapanyagokat használhattak. A termék ismertetésében utalni kellett a hagyományra, esetleges tájjellegére.
A zsűrizés során az ítészek vizsgálták, hogy megfelel-e a nevezett termék a versenykiírás feltételeinek (azaz többek között a Magyar Élelmiszerkönyv előírásainak), illetve milyen minőségi jegyekkel bír a héjazat, a bélzet, az illat, az íz és az aroma vonatkozásában.
Az első körös előzsűrizés után a kategóriánkénti legjobb 7 termék került behívásra a 2. körös bírálatra, ez összesen 15 kenyeret jelentett (7 db Szent István napi és 8 db Innovatív – holtverseny miatt).
A zsűrizés alkalmával eldőlt, hogy melyik kategóriában, melyik kenyér bizonyult a legjobbnak, ugyanakkor az eredményt még nem tudjuk.
A szakmai zsűri pontozásos értékelését még összesítik a Pékszövetség munkatársai és az eredményt egészen augusztus elejéig hétpecsétes titokként őrzik. A nyertes kenyereket és azok készítőit augusztus elején az állami ünnepségek központi sajtótájékoztatóján mutatják be a Parlamentben. A nagyközönség először augusztus 19-én a Magyar Ízek Utcáján a Várkert Bazárban kóstolhatja, és vásárolhatja az év kenyereit.